Piana z białek doskonale ubita

Piana z białek doskonale ubita

Przydaje się do wielu potraw, a do niektórych dań jest wręcz niezbędna. Niby tak prosto ją zrobić, a jednak tak często nie wychodzi.

Przydaje się do wielu potraw, a do niektórych dań jest wręcz niezbędna - piana ubita z białek. Niby jedna z najprostszych kuchennych czynności, podstawa, ale jakże często po prostu nie wychodzi. Białka w ogóle nie chcą się ubić lub po ubiciu piana momentalnie opada... Niby to takie proste, a jednak takie trudne.

Sprawdź także: Co można zrobić z białek

Białka

Wybierz świeże jajka - jakość białka będzie lepsza. Ważna jest także ich temperatura, szybciej ubiją się jajka zimne niż ciepłe.

Umyj dokładnie skorupki, a następnie oddziel żółtka od białek. Możesz pierw wlać białko do małej miseczki, a dopiero później przelać je do większej, w której zamierzasz je ubić. Dzięki temu łatwiej Ci będzie usunąć kawałek skorupki, który może przez przypadek wpaść do białka i, co ważniejsze, jeśli trafi się nieświeże jajko, nie grozi Ci zmarnowanie reszty.

Uważaj też, by do białek na pianę nie dostała się ani odrobina żółtka, ponieważ może ono uniemożliwić ubicie się piany.

Przeczytaj koniecznie: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże

Miska

Ona też ma znaczenie. Upewnij się, ze jest idealnie czysta. Najmniejsza bowiem ilość tłuszczu sprawi, że piana się nie ubije. Naczynie musi być także suche, dla pewności, przed wlaniem do niego białek, przetrzyj je papierowym ręcznikiem kuchennym.

Do ubijania piany najlepiej nadają się miski metalowe lub szklane. Najłatwiej jest z nich zmyć wszelkie pozostałości tłuszczu.

Przed wlaniem białek możesz naczynie lekko schłodzić - przyspieszy to ubijanie.

Trzepaczka czy mikser

Część kucharzy, zwłaszcza tych starszych twierdzi, że tylko trzepaczką można ubić najbardziej puszystą i sztywną pianę. Jednak jest to raczej kwestia przyzwyczajenia, nie ma różnicy czym ubijamy - ważne co i jak.

Jeśli wolisz ubijać trzepaczką, wybierz tę o kształcie rózgi, a nie sprężynki. Jest skuteczniejsza, bo nie rozpryskuje białka i pozwala nabić w nie więcej powietrza.

Jak sprawdzić pianę?

Przechyl delikatnie miskę. Jeśli piana spływa, jest to znak, że jeszcze wymaga ubijania. Jeśli nie spływa - przechyl miskę do góry dnem. Idealnie ubita piana powinna zostać na miejscu.

Postaraj się nie przebić piany, czyli nie ubijaj jej za długo. Wówczas traci ona swoją sztywną konsystencję, której nie się już jej odtworzyć.

Sprawdź: Jak zrobić biszkopt

Przydatne dodatki

Jest kilka prostych sposobów, by przyspieszyć ubijanie piany oraz utrwalić jej strukturę:

- sól - wystarczy szczypta, nie zmieni smaku, a białka szybciej się ubiją,

- kilka kropel cytryny - dają taki sam efekt,

- cukier puder - jeśli dodasz 2-3 łyżeczki pod sam koniec ubijania, wówczas powstała piana będzie znacznie trwalsza.

Jeśli zamierzasz dodać do białek inne dodatki, np. kisiel w proszku, zawsze pierw ubij pianę. Gdy będzie już sztywna dopiero wtedy dodaj pozostałe składniki i ubijaj jeszcze przez chwilę, by dobrze się ze sobą połączyły.

Przeczytaj także: Porady z jajem

Kasia Mućka

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
13:27, 10.02.2011
jak dobrze ubić pianę ? teraz już wiem dlaczego czasami mi nie wychodziło... Teraz piana na bezy będzie super ;) Dzięki...

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Tu chodzi o to, że np, wczoraj zjadłam sałatkę z czosnkiem a dziś śmierdzę nim ... A z tym ...
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.662