Pyszne dania na kolację we dwoje

Pyszne dania na kolację we dwoje

Z okazji rocznicy ślubu lub poznania się, urodzin, imienin, walentynek, uczczenia sukcesu... lub właśnie bez żadnego szczególnego powodu przygotuj dla ukochanej osoby pyszną kolację.

Powodów do jej przygotowania mogą być tysiące - rocznica ślubu lub poznania się, urodziny, imieniny, walentynki, uczczenie sukcesu... lub właśnie brak jakiejkolwiek okazji. Ot, tak po prostu chęć spędzenia romantycznego wieczoru tylko we dwoje. Romantyczna kolacja - jak ją przygotować? Ważny jest każdy szczegół, choć nie będziemy raczej zwracać uwagi na poszczególne elementy, razem z pewnością przyczynią się do stworzenia wyjątkowego nastroju.

Sprawdź koniecznie jak ułożyć serwetki na romantyczną kolację

Równie istotne jest to, co podamy do zjedzenia. Potrawy nie powinny być zbyt ciężkie i zbyt obfite, by świetnie rozpoczęty wieczór nie skończył się niestrawnością. Jednak na stole koniecznie musi znaleźć się coś pysznego, coś wyjątkowego.

Camembert z żurawiną

Składniki:

- ser camembert - 2 dość grube plastry (2 krążki)

- konfitura żurawinowa - 4 łyżki

- jajko - 1 sztuka

- bułka tarta - 1 garść

- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Krok 1: Plastry camemberta zanurz w roztrzepanym jajku.

Krok 2: Dokładnie obtocz je w bułce tartej.

Krok 3: Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej ser z obu stron, na rumiano.

Krok 4: Na każdą porcję camemberta połóż 1-2 łyżki konfitury żurawinowej.

Dowiedz się, które produkty są afrodyzjakami

Curry z krewetkami

Składniki:

- obrane krewetki - 400g

- ryż - 3/4 szklanki

- mleko kokosowe - 400ml

- pasta curry - 1,5 łyżki

- szalotka - 1 sztuka

- czosnek - 4 duże ząbki

- starta skórka limonki - 1 łyżka

- sos rybny - 2 łyżki

- cukier - 0,5 łyżki

- bazylia - 10 listków

- liście kolendry - 6 sztuk

- kmin - 2 łyżki

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ugotuj ryż we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Krok 2: Pokrój szalotkę w cienkie półplasterki, a czosnek drobno posiekaj.

Krok 3: Posiekaj również liście bazylii.

Krok 4: W woku rozgrzej oliwę.

Krok 5: Wrzuć do woka kminek, szalotkę i czosnek. Całość razem podsmaż.

Krok 6: Dodaj pastę curry, zamieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.

Krok 7: Wlej do woka mleko kokosowe oraz dodaj do sosu bazylię, skórkę limonki, cukier i sos rybny. Duś sos przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 8: Dodaj krewetki i cały czas mieszając duś je przez 5-7 minut.

Krok 9: Dopraw sos do smaku, dodaj kolendrę, a następnie polej nim ugotowany ryż.

Sprawdź także: Jak obrać krewetki

Cannelloni ze szpinakiem

Składniki:

- makaron cannelloni - 1 opakowanie

- szpinak mrożony - 1,5 opakowania

- ser żółty - 300g

- ser ricotta - 150g

- pomidory - 600g

- orzechy włoskie - 1 garść

- czosnek - 2 ząbki

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Usuń z nich skórki.

Krok 2: Pokrój pomidory w kostkę, przełóż je do rondla i duś przez kilka minut.

Krok 3: Na rozgrzanej patelni rozmroź szpinak.

Krok 4: Orzechy zalej wrzątkiem i po kilkunastu sekundach odcedź je, a następnie dość drobno posiekaj.

Krok 5: Przełóż szpinak do miski, dodaj ser ricotta, rozgnieciony czosnek i orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6: Makaron cannelloni nadziej masą szpinakową.

Krok 7: Dno naczynia żaroodpornego wyłóż częścią duszonych pomidorów. Na nich ułóż nadziewany makaron. Wierzch cannelloni pokryj pozostałą ilością pomidorów i posyp tartym serem.

Krok 8: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 25-35 minut.

Przeczytaj również o rodzajach sosów do makaronów

Faszerowane bakłażany

Składniki:

- bakłażan - 2 sztuki

- pierś z kurczaka - 1 sztuka

- pomidory - 4 sztuki

- pieczarki - 6 sztuk

- cebula - 1 duża sztuka

- czosnek - 2 ząbki

- ryż - 0,5 szklanki

- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

- ser mozzarella - 1 opakowanie

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przekrój bakłażany na pół, wzdłuż.

Krok 2: Wydrąż miąższ i pokrój go na niewielkie kawałki.

Krok 3: Miąższ i wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 40-45 minut.

Krok 4: Ryż ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Krok 5: Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 6: Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i usmaż na niej mięso.

Krok 7: Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Przykryj pokrywką i duś przez kilka minut.

Krok 8: Dodaj miąższ bakłażana, ugotowany, odcedzony ryż i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj.

Krok 9: Dopraw do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Krok 10: Opłucz wydrążone bakłażany, osusz je i napełnij przygotowanym farszem. Na każdej połówce bakłażana ułóż kilka plastrów pomidora i mozzarelli.

Krok 11: Dno żaroodpornego naczynia posmaruj oliwą, a następnie włóż faszerowane bakłażany.

Krok 12: Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut.

A może wspólnie przygotujecie sushi? Koniecznie przeczytaj więcej!

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:32, 12.02.2011
super danie na Walentynki !!! Bakłażan pyyychota ;) Terz juwiem co ugotować na walentynki....

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.208