Pyszne dania na kolację we dwoje

Pyszne dania na kolację we dwoje

Z okazji rocznicy ślubu lub poznania się, urodzin, imienin, walentynek, uczczenia sukcesu... lub właśnie bez żadnego szczególnego powodu przygotuj dla ukochanej osoby pyszną kolację.

Powodów do jej przygotowania mogą być tysiące - rocznica ślubu lub poznania się, urodziny, imieniny, walentynki, uczczenie sukcesu... lub właśnie brak jakiejkolwiek okazji. Ot, tak po prostu chęć spędzenia romantycznego wieczoru tylko we dwoje. Romantyczna kolacja - jak ją przygotować? Ważny jest każdy szczegół, choć nie będziemy raczej zwracać uwagi na poszczególne elementy, razem z pewnością przyczynią się do stworzenia wyjątkowego nastroju.

Sprawdź koniecznie jak ułożyć serwetki na romantyczną kolację

Równie istotne jest to, co podamy do zjedzenia. Potrawy nie powinny być zbyt ciężkie i zbyt obfite, by świetnie rozpoczęty wieczór nie skończył się niestrawnością. Jednak na stole koniecznie musi znaleźć się coś pysznego, coś wyjątkowego.

Camembert z żurawiną

Składniki:

- ser camembert - 2 dość grube plastry (2 krążki)

- konfitura żurawinowa - 4 łyżki

- jajko - 1 sztuka

- bułka tarta - 1 garść

- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Krok 1: Plastry camemberta zanurz w roztrzepanym jajku.

Krok 2: Dokładnie obtocz je w bułce tartej.

Krok 3: Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej ser z obu stron, na rumiano.

Krok 4: Na każdą porcję camemberta połóż 1-2 łyżki konfitury żurawinowej.

Dowiedz się, które produkty są afrodyzjakami

Curry z krewetkami

Składniki:

- obrane krewetki - 400g

- ryż - 3/4 szklanki

- mleko kokosowe - 400ml

- pasta curry - 1,5 łyżki

- szalotka - 1 sztuka

- czosnek - 4 duże ząbki

- starta skórka limonki - 1 łyżka

- sos rybny - 2 łyżki

- cukier - 0,5 łyżki

- bazylia - 10 listków

- liście kolendry - 6 sztuk

- kmin - 2 łyżki

- oliwa z oliwek - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ugotuj ryż we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Krok 2: Pokrój szalotkę w cienkie półplasterki, a czosnek drobno posiekaj.

Krok 3: Posiekaj również liście bazylii.

Krok 4: W woku rozgrzej oliwę.

Krok 5: Wrzuć do woka kminek, szalotkę i czosnek. Całość razem podsmaż.

Krok 6: Dodaj pastę curry, zamieszaj i smaż jeszcze przez 1-2 minuty.

Krok 7: Wlej do woka mleko kokosowe oraz dodaj do sosu bazylię, skórkę limonki, cukier i sos rybny. Duś sos przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 8: Dodaj krewetki i cały czas mieszając duś je przez 5-7 minut.

Krok 9: Dopraw sos do smaku, dodaj kolendrę, a następnie polej nim ugotowany ryż.

Sprawdź także: Jak obrać krewetki

Cannelloni ze szpinakiem

Składniki:

- makaron cannelloni - 1 opakowanie

- szpinak mrożony - 1,5 opakowania

- ser żółty - 300g

- ser ricotta - 150g

- pomidory - 600g

- orzechy włoskie - 1 garść

- czosnek - 2 ząbki

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Pomidory umyj i sparz wrzątkiem. Usuń z nich skórki.

Krok 2: Pokrój pomidory w kostkę, przełóż je do rondla i duś przez kilka minut.

Krok 3: Na rozgrzanej patelni rozmroź szpinak.

Krok 4: Orzechy zalej wrzątkiem i po kilkunastu sekundach odcedź je, a następnie dość drobno posiekaj.

Krok 5: Przełóż szpinak do miski, dodaj ser ricotta, rozgnieciony czosnek i orzechy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6: Makaron cannelloni nadziej masą szpinakową.

Krok 7: Dno naczynia żaroodpornego wyłóż częścią duszonych pomidorów. Na nich ułóż nadziewany makaron. Wierzch cannelloni pokryj pozostałą ilością pomidorów i posyp tartym serem.

Krok 8: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 25-35 minut.

Przeczytaj również o rodzajach sosów do makaronów

Faszerowane bakłażany

Składniki:

- bakłażan - 2 sztuki

- pierś z kurczaka - 1 sztuka

- pomidory - 4 sztuki

- pieczarki - 6 sztuk

- cebula - 1 duża sztuka

- czosnek - 2 ząbki

- ryż - 0,5 szklanki

- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki

- ser mozzarella - 1 opakowanie

- oliwa z oliwek

- sól, pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przekrój bakłażany na pół, wzdłuż.

Krok 2: Wydrąż miąższ i pokrój go na niewielkie kawałki.

Krok 3: Miąższ i wydrążone bakłażany posyp solą i odstaw na 40-45 minut.

Krok 4: Ryż ugotuj we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Krok 5: Pierś z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w drobną kostkę.

Krok 6: Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i usmaż na niej mięso.

Krok 7: Dodaj pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez wyciskacz czosnek. Przykryj pokrywką i duś przez kilka minut.

Krok 8: Dodaj miąższ bakłażana, ugotowany, odcedzony ryż i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj.

Krok 9: Dopraw do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Krok 10: Opłucz wydrążone bakłażany, osusz je i napełnij przygotowanym farszem. Na każdej połówce bakłażana ułóż kilka plastrów pomidora i mozzarelli.

Krok 11: Dno żaroodpornego naczynia posmaruj oliwą, a następnie włóż faszerowane bakłażany.

Krok 12: Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut.

A może wspólnie przygotujecie sushi? Koniecznie przeczytaj więcej!

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:32, 12.02.2011
super danie na Walentynki !!! Bakłażan pyyychota ;) Terz juwiem co ugotować na walentynki....

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.139