15 produktów bogatych w magnez

15 produktów bogatych w magnez

Co zrobić, a właściwie co jeść, żeby nie brakowało nam magnezu? Przedstawiamy listę 15 dobrych źródeł tego składnika mineralnego.

Magnez jest dla nas niezbędnym składnikiem pożywienia. Gdy go brakuje zaczynamy chętniej sięgać po słodycze, zwłaszcza po czekoladę. Gdy go brakuje łapią nas skurcze mięśni, przyspiesza swoją pracę serce. Gdy go brakuje... A co zrobić, a właściwie co jeść, żeby go nie brakowało?

Poza chorobami, podstawową przyczyną niedoborów magnezu jest zbyt mała jego ilość w codziennej diecie. Musimy więc zwracać uwagę na to, co jadamy. Dla ułatwienia przedstawiamy listę 15 dobrych lub najlepszych źródeł tego składnika mineralnego.

Przeczytaj także: Gdzie jest najwięcej witaminy C

1. Pestki dyni - zdecydowanie królują, zawierają znacznie więcej magnezu niż produkty, z którymi powszechnie kojarzony jest ten składnik mineralny, czyli kakao i orzechy. 100g to aż 540mg magnezu! Co prawda, pestki są lekkie, ale starajmy się jeść je jak najczęściej, np. jako dodatek do mesli, wybierajmy pieczywo z pestkami dyni, albo niech stanowią zdrową alternatywę dla chipsów.

2. Otręby pszenne - również zawierają dużo magnezu - 490mg w 100g. Nie da się ich jeść garściami jak pestek dyni, ale dodatek łyżki lub dwóch do różnych potraw z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.

3. Kakao - ale to naturalne, gorzkie, a nie słodkie, rozpuszczalne. Już jedna łyżka kakao, czyli około 10g dostarcza nam 42mg (w 100g jest odpowiednio 420mg magnezu);

4. Zarodki pszenne - to świetny dodatek do sałatek i surówek, a ponadto bardzo zdrowy. W 100g zarodków jest około 314mg magnezu.

5. Migdały - zawierają znacznie więcej magnezu niż orzechy laskowe czy włoskie (269mg w 100g). Jedzmy je więc! - w mesli, ciastach, sałatkach i surówkach, a także same, beż żadnych dodatków.

6. Kasza gryczana - to nie tylko źródło witamin, ale i właśnie magnezu, a dostarcza go całkiem sporo (w 100g - 218mg), więcej nawet niż czekolada.

7. Soja - wybierajmy szczególnie suche nasiona, bo to właśnie one zawierają najwięcej tego składnika mineralnego, czyli 216mg w 100g.

8. Biała fasola - również w postaci suchych nasion, oczywiście nie jedzmy ich na surowo ( w 100g - 169mg).

9. Czekolada - wreszcie ona! Najlepiej jest wybierać gorzką czekoladę. Jedna tabliczka to 165mg magnezu, czyli jedna kostka, w zależności ile jest ich w danej czekoladzie - od 6,9 do 9mg. Mleczna czekolada jest znacznie uboższa w ten składnik mineralny i dostarcza nam go 97mg. Co ciekawe, czekolada z orzechami laskowymi jest jeszcze uboższym źródłem magnezu.

Przeczytaj też: Smaki czekolady

10. Orzechy pistacjowe - miłośnicy pistacji powinni się ucieszyć, ich ulubiona przekąska to bardzo dobre źródło magnezu (158mg w 100g).

11. Orzechy laskowe - dopiero na 11 miejscu, ale i tak zawierają dużą ilość tego składnika mineralnego, w 100g - 140mg. Zjesz ich garść, to dostarczysz sobie około 21mg magnezu.

12. Płatki owsiane - nie od dziś wiadomo, że owsianka jest bardzo zdrowa. Już jedna łyżka płatków zawiera prawie 13mg magnezu, a całe 100g - 129mg.

13. Groch - "od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów" - ale 100g suchego grochu to 124mg magnezu, więc chyba nie tylko w kaszy kryje się zdrowie.

14. Szpinak - w porównaniu z pestkami dyni czy kakao może się wydawać, że to dość ubogie źródło, tylko 53mg w 100g. Jednak gdy podamy go z razowym makaronem i migdałami, może okazać się, że otrzymamy danie pełne magnezu.

15. Banan - jedyny owoc w tym zestawieniu. Jeden średni banan waży około 200g, czyli jest źródłem 66mg magnezu (odpowiednio 33mg w 100g).

Sprawdź również, które produkty najlepiej wspomagają Twój mózg

Kasia Mućka

Komentarze (8) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
08:36, 14.04.2014
Łykacie magnez w tabletkach? Zaopatrujcie się nie w ten, który ma największą albo podwójną dawkę... Zwracajcie uwagę na to, czy dany preparat ma w składzie tlenek, węglan lub chlorek (które wchłaniają się w niewielkim stopniu i nawet jeśli będzie tam dziesięciokrotna dawka, to i tak magnezu za dużo nie dostarczycie), czy może mleczan, cytrynian czy asparginian... Od siebie proponuję zażywanie leku Maglek B6, czy choćby Aspargin (choć tu ze względu na zawartość potasu należy uważać, by nie przedobrzyć). Kupujcie leki, a nie suplementy diety...No i polecam picie Muszynianki - u mnie to wystarczyło by wyeliminować dodatkowe skurcze nadkomorowe serca :)
Gość
20:09, 16.02.2014
nowe badania wykazały że czekolada gorzka ma owszem dużo magnezu,jednak on się nie wchłania do organizmu,ponieważ uniemożliwiają mu to inne zawartości w niej zawarte.
Gość
00:11, 14.01.2014
as
Gość
22:14, 06.08.2013
Najwiecej magnezu jest w occie jabłkowym,ale własnej roboty.
Gość
22:09, 25.07.2013
Całkowicie sie zgadzam w kwestii Chelato Magnez. Mój lekarz mi wspominał nawet o tym. Ma największa dawkę magnezu na rynku.
Gość
19:13, 20.07.2013
Ja staram sie jesc ich jak najwięcej, ale wiadomo ze takie objadanie sie zwłaszcza codzienne nie zawsze jest zdrowe. A ja mam dośc stresujące życie wiec siegam też po magnez w tabletach. I teraz też właśnie przyjmuje Chelato Magnez Medica z największą dawką magnezu w kapsułce.
Gość
23:42, 17.08.2012
no fajnie, wiele z tych rzeczy lubie a niestety moja praca ejst bardzo wyczerpująca, więc postanowiłam dostarczać magnez z naturalnych źródeł a nie szprycować się chemią. :)
Gość
08:21, 16.02.2011
Bardzo ciekawe, ja zawsze sięgam po orzeszki i migdały, a okazuje się, że to pestki dyni mają najwięcej magnezu!

Przepisy kulinarne:

Udko pieczone z kozim serem i fuetem pieprzowym
Udko pieczone z kozim serem i fuetem pieprzowym
Udko dzielimy na dwie części.Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.Następnie ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.434