Jak ubić śmietanę?

Jak ubić śmietanę?

Gotowe śmietany w sprayu zawierają dość dużą ilość substancji dodatkowych, więc jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, co się znajduje na Twoim talerzu - przygotuj śmietanę samodzielnie. To nic trudnego!

Jak przygotować jeden z najprostszych deserów? Wystarczy podać pyszne, soczyste owoce z bitą śmietaną i gotowe. Poza tym bita śmietana świetnie nadaje się do dekorowania ciast i różnych innych słodkości. Gotowe śmietany w sprayu zawierają dość dużą ilość substancji dodatkowych, więc jeśli chcesz dokładnie wiedzieć, co się znajduje na Twoim talerzu - przygotuj śmietanę samodzielnie. To nic trudnego!

Sprawdź także: Jak ubić pianę z białek

Jaką śmietanę wybrać?

Przede wszystkich tłustą, słodką i zimną. Najlepiej ubija się śmietana o 30 lub 36% zawartości tłuszczu. Koniecznie sprawdź termin ważności, jeśli jest przeterminowana, od razu ją wyrzuć. Jeśli śmietana jest kwaśna lub zbyt ciepła - nie ubije się. Dlatego wstaw ją na kilkanaście godzin do lodówki, jeżeli nie masz tyle czasu możesz schłodzić ją w zamrażarce. Uważaj tylko, by jej nie zamrozić.

Puszystość bitej śmietany zależy od nabitego w nią powietrza podczas samego ubijania. Rozpocznij więc jej przygotowanie od wolnych obrotów miksera i dopiero później stopniowo je zwiększaj.

W czym i czym ubijać?

Wybierz dość dużą miskę. Podczas ubijania śmietana zwiększy swoją objętość, więc lepiej wcześniej ustrzec się przed nagłą koniecznością szybkiej zmiany naczynia. By przyspieszyć ubicie się śmietany włóż na kilka minut miskę, w której zamierzasz ubijać do lodówki lub zamrażarki. Dzięki temu śmietana nie nagrzeje się od naczynia.

Do ubijania możesz użyć miksera, załóż końcówki do bicia piany. Oczywiście ręczną trzepaczką także możesz ubić śmietanę, ale będzie to trwało znacznie dłużej i jest znacznie bardziej męczące.

Przeczytaj też: Jak zrobić kruche ciasto

Jak długo ubijać?

Nie da się określić dokładnego czasu ubijania. Wszystko zależy do jakości śmietany, jej ilości i temperatury, a także temperatury otoczenia. Gdy śmietana osiągnie pożądaną konsystencję, przerwij ubijanie, ponieważ sprawdza się tu powiedzenie "co za dużo to nie zdrowo". W tym przypadku zbyt długie ubijanie spowoduje, że śmietana się zwarzy i już nic jej nie uratuje.

Jakieś dodatki?

Na początku ubijania możesz dodać do śmietany cukier, ale nie za dużo, by nie zrobiła się za słodka. Możesz wykorzystać cukier waniliowy albo wsypać cukier żelujący - dzięki niemu śmietana będzie sztywniejsza. Wsypuj go powoli, ale koniecznie przestań, gdy zauważysz, że śmietana przestała już zwiększać swoją objętość. W przeciwnym razie zamiast bitej śmietany otrzymasz słodkie masło.

Jeśli chcesz połączyć bitą śmietanę z żelatyną, najpierw rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Następnie ogrzej ją w gorącej kąpieli, czyli miseczkę z żelatyną wstaw do garnka z gorącą wodą i energicznie mieszaj żelatynę, aż zmieni konsystencją na płynną, po czym wstaw ją do garnka z zimną wodą. Gdy się wystudzi, ale nadal będzie płynna dodaj do niej łyżkę lub dwie bitej śmietany, wymieszaj i dopiero wówczas dodaj pozostałą ilość śmietany.

Sprawdź, po jakim czasie psują się sypkie dodatki do ciast

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.954