Kubek kawy na rozgrzewkę

Kubek kawy na rozgrzewkę

Jednym ze skutecznych pomysłów na rozgrzanie się, poza okryciem się ciepłym kocem oraz założeniem dodatkowej pary skarpetek, może być wypicie kubka gorącej, aromatycznej kawy.

Zima ma się dobrze, za oknem śnieg i mróz. Wystarczy tylko na chwilę wyjść z domu, by przeszyło nas przenikliwe zimno. Niestety nie da się zupełnie nie opuszczać ciepłego i przytulnego domowego zacisza - praca, szkoła, zakupy czy spotkanie ze znajomymi lub zwykły spacer. Niezależnie od powodów wyjścia, po powrocie marzymy tylko o jednym - aby jak najszybciej rozgrzać się.

Przeczytaj również: Rozgrzej się zupą

Jednym ze skutecznych pomysłów, poza okryciem się ciepłym kocem oraz założeniem dodatkowej pary skarpetek, może być wypicie kubka gorącej, aromatycznej kawy. Dobrze jest wzbogacić ją o rozgrzewającą moc przypraw korzennych albo odrobinę alkoholu. Taki napój z pewnością sprawi, że rozkoszne ciepło rozgrzeje nas od środka.

Kawa wiśniowo-czekoladowa

Składniki:

- espresso - 40ml

- gorąca czekolada - 70ml

- likier wiśniowy - 25ml

- mleko - 40ml

- bita śmietana

Sposób przygotowania:

Wlewamy kawę, gorącą czekoladę i mleko do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Dodajemy likier wiśniowy i dekorujemy całość bitą śmietaną oraz wisienką koktajlową.

Sprawdź, jakie są rodzaje szklanek

Kawa po meksykańsku

Składniki:

- espresso - 40ml

- gorąca czekolada - 70ml

- tequila - 25ml

- bita śmietana

Sposób przygotowania:

Wlewamy kawę i gorącą czekoladę do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i dekorujemy ziarnami kawy.

Cafe Brulot

Składniki:

- czarna kawa - 200ml

- brandy - 60ml

- goździki - 2 sztuki

- cynamon - 1 szczypta

- syrop cukrowy - 2 łyżeczki

- cukier waniliowy - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem kawy, wrzucamy do podstawy shakera i podpalamy. Po krótkim czasie wlewamy gorącą kawę i mieszamy. Trzymając shaker przez ściereczkę przelewamy całość do wygrzanej szklanki typu toddy.

Cafe Grog

Składniki:

- czarna kawa - 120ml

- rum ciemny - 60ml

- brandy - 20ml

- syrop cukrowy - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Lekko mieszamy wszystkie składniki bezpośrednio w szklance typu toddy, dodajemy skórkę cytrynową.

New Orleans Coffee

Składniki:

- czarna kawa - 150ml

- likier czekoladowo-kakaowy biały - 40ml

- żółtko - 1 sztuka

- cukier - 2 łyżeczki

- śmietana kremowa - 1 łyżka stołowa

- starta gorzka czekolada - 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

W wygrzanej szklance typu toddy ucieramy żółtko z cukrem, dodajemy likier oraz kawę i dokładnie mieszamy. Na wierzch dodajemy słodką śmietankę kremową i posypujemy ją świeżo startą gorzką czekoladą.

Przeczytaj również: Domowe sposoby na ból gardła

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.426
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});