Przekąski do piwa

Przekąski do piwa

W trakcie spotkania przy piwie niemal bezwiednie ręka wędruje do miseczki z przekąską. Co zatem podać?

W trakcie spotkania przy piwie niemal bezwiednie ręka wędruje do miseczki z przekąską. Coś do zjedzenia jest więc niezbędnym elementem. Oczywiście każdy ma swoje ulubione specjały, czasem innym zupełnie niekojarzące się z kuflem czy szklaneczką piwa. Jeśli jednak nie masz pomysłu co można podać znajomym, przygotowaliśmy małą podpowiedź.

Przeczytaj również: Dip - szybki sposób na urozmaicenie posiłku

Gdy nie masz czasu na przygotowanie czegoś własnoręcznie lub gdy znajomi zaskoczą Cię niezapowiedzianą wizytą sięgnij po gotowe przekąski. Postaraj się zawsze mieć w domu paczkę krakersów, paluszków, chipsów czy orzeszków ziemnych. One wręcz doskonale smakują jako dodatek do piwa. Równie smaczne są pistacje oraz orzechy laskowe czy migdały, np. w powleczone warstwą czekolady. Warto też poeksperymentować z nowymi, mniej tradycyjnymi smakami. W sklepach dostępne są np. serowe paluszki, orzeszki w polewie wasabi czy chipsy o smaku ziemniaków z koperkiem.

Przeczytaj więcej o pistacjach

Zamiast tradycyjnych chipsów albo oprócz nich może zaserwować tzw. zdrowe czy naturalne chipsy. Najczęściej są to suszone cienkie plasterki warzyw i owoców, takich jak: banany, marchewka, selera albo z pomidora. Są bardzo smaczne, a jednocześnie znacznie zdrowsze od zwykłych chipsów.

Sprawdź jakie są nietypowe smaki chipsów

Jeśli masz ochotę na coś bardziej oryginalnego, możesz zdecydować się na suszone owoce morza - przede wszystkim kalmary i krewetki. Również suszone i wędzone ryby świetnie pasują do piwa. Takie dodatki są szczególnie popularne w Rosji i Azji, ale zyskują sobie coraz większe grono wielbicieli także w Europie Zachodniej.

Decydując się na taką przekąskę pamiętaj, że nie koniecznie przypadnie ona do gustu wszystkim Twoim znajomym, zadbaj więc by na stole powiły się też bardziej tradycyjne produkty. Przygotuj kilka rodzajów koreczków. To niezwykle proste, znane od lat ma dwie wielkie zalety - zaskakująco szybko znika z talerza, a gdy koreczków zabraknie w każdej chwili można dorobić, co zajmie dosłownie parę minut. Przygotuj kilka rodzajów koreczków: z mięsem i bez, z żółtym serem. Na półmisku z koreczkami możesz dodatkowo ułożyć pokrojone na niewielkie kawałki kabanosy. One również świetnie nadają się jako dodatek do piwa.

Przeczytaj także: Koreczki na imprezę

Kasia Mućka

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:03, 06.03.2014
A my z kumplami ostatnio odkrylismy kabanosy meastro. duzy wybor smakowy i fajna przekaska.
Gość
10:55, 13.08.2011
popieram odnośnie beer fingersów :D podwójne jedyne słuszne, mój typ to te w sezamie :D
Gość
10:06, 15.05.2011
Zdecydowanie paluszki! Kapitalne do browaru są paluszki Beer Fingers, które nie dość, że są podwójne (jak to kiedyś zdarzało się czasem trafić w paczkach) to jeszcze są w polewie czekoladowej! Mniaaaam.
Gość
16:41, 22.03.2011
Przekąski można uzależniać. My radzimy pić bez przekąsek i bez popitki :) www.facebook.com/BezPopitki
Gość
09:54, 15.03.2011
Niedługo Dzień Św. Patryka :)

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.257