ABC gotowania - Słownik

Sortuj wg.:
Znaleziono 25 artykułów
Blanszowanie

Blanszowanie
Polega na zanurzeniu we wrzącej i schłodzeniu w zimnej wodzie produktów spożywczych. Najczęściej blanszuje się owoce i warzywa, rzadziej mięsa, ryby oraz ryż.

Duszenie

Duszenie
Duszenie wykorzystuje się zazwyczaj do przyrządzania dań z surowców o dużej zawartości wody. Polega na wolnym gotowaniu produktu w małej ilości wody, zazwyczaj z wcześniejszym jego ...

Flambirowanie

Flambirowanie
Flambirowanie to bardzo efektowny sposób podawania potrawy, polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem, a następnie podpaleniu go.

Garnirowanie

Garnirowanie
Czym jest garnirowanie? Jest zachętą, pobudza zmysły, sprawia, że chcemy sięgnąć po kolejny kawałek... Jest sztuką ozdabiania.

Gotowanie

Gotowanie
Jest to jedna z najpopularniejszych i najprostszych metod przegotowywania potraw, znana na całym świecie. Ponadto, dania gotowane, zwłaszcza na parze, należą do najzdrowszych.

Grillowanie

Grillowanie
Jednym z rodzajów pieczenia jest, coraz bardziej popularne w Polsce, grillowanie. Ilość potraw, które możemy przygotować w ten sposób ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

Karmelizacja

Karmelizacja
Brązowa skórka chleba, aromatyczne ziarna kawy, słodkawy smak prażonych orzeszków ziemnych? Wszystko to zawdzięczamy karmelizacji. Na czym polega ten proces?

Kiszenie

Kiszenie
Kiszenie, nazywane również kwaszeniem, jest prostym i dość tanim domowym sposobem na konserwowanie żywności.

Macerowanie

Macerowanie
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak sprawić, aby mięso było kruche i soczyste, przeczytaj czym jest macerowanie.

Mrożenie

Mrożenie
Jest to metoda utrwalania żywności, która pozwala na długie jej przechowywanie. Odpowiednio zamrożone produkty nie tracą swoich wartości odżywczych.

« poprzednia 1 2 3 następna »
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.072
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});