Wszystko o... - Kuchnie regionalne

Sortuj wg.:
Znaleziono 84 artykułów
Górale Śląscy

Górale Śląscy
Mięso było produktem luksusowym. Za rarytas uchodziło sadło świńskie i spyrka, czyli słonina.

Jarmark świętojański

Jarmark świętojański
Poznań miastem targów jest już od XV wieku. Obecnie jarmark świętojański to przede wszystkim impreza kulturalno-artystyczna.

Jarmark jagielloński

Jarmark jagielloński
Kilka lat temu postanowiono przywrócić miastu kolorową tradycję jarmarczną.

Jarmark łowicki

Jarmark łowicki
Łowicz posiadał przywilej urządzać je aż sześć razy w roku.

Górale Podhalańscy

Górale Podhalańscy
Niezwykle charakterystyczna dla Podhala jest jego pastersko-rolnicza kultura. Na jej rozwój wpłynęły różne grupy ludności, które na przestrzeni wieków osiadały w tym regionie.

Słodkie piwo i warszawski cymes

Słodkie piwo i warszawski cymes
Pańska skórka uważana jest za specjał typowo warszawski. Znana jest przynajmniej od początku XX wieku.

Dwa słodkie produkty z Kurpiów

Dwa słodkie produkty z Kurpiów
Miód i polędwica... I mimo że słona, to słodka jest bardzo, że tylko niam, niam.

Miód nadbużański

Miód nadbużański
Bartnictwo było jednym z najstarszych zajęć ludności zamieszkałej na terenach Mazowsza. Człowiek opiekował się barciami i raz w roku, pod koniec lipca, podbierał pszczołom miód.

Zakroczymskie wiśniówki

Zakroczymskie wiśniówki
W produkcji wykorzystuje się cukier, spirytus oraz wiśnie - zarówno wczesne, kwaskowate szklanki, jak i późne, soczyste łutówki.

Piwo z Ciechanowa

Piwo z Ciechanowa
To tutaj powstawały pierwsze w Polsce piwa typu bawarskiego czy pilzneńskiego.

Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.631
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});