Dieta i zdrowie - Podstawy żywienia

Sortuj wg.:
Znaleziono 79 artykułów
Witamina C

Witamina C
Marynarze przestali cierpieć na szkorbut, gdy ich dieta została wzbogacona w kiszoną kapustę.

Witamina B1

Witamina B1
Niedobór witaminy B1 powoduje rozwój choroby beri-beri. Do głównych jej objawów należą w początkowym okresie brak apetytu i chudnięcie.

Witamina B2

Witamina B2
Niedostateczna podaż tej witaminy u małych dzieci może skutkować zahamowaniem rozwoju umysłowego.

Trawienie węglowodanów

Trawienie węglowodanów
Z jednego grama węglowodanów wyzwalają się cztery kilokalorie.

Cała prawda o cholesterolu

Cała prawda o cholesterolu
Głównym źródłem cholesterolu jest... nasz organizm. Aż 60 - 80% tego związku, produkuje wątroba (jest to cholesterol endogenny), a jedynie ok. 20% - 40% dostarczamy z dietą (cholesterol ...

Zdrowe grillowanie - to możliwe!

Zdrowe grillowanie - to możliwe!
Niebezpieczne dla zdrowia substancje powstają przede wszystkim z tłuszczu podgrzewanego do bardzo wysokiej temperatury lub dymu powstałego z jego spalenia.

Zalety muesli - śniadanie dla aktywnych

Zalety muesli - śniadanie dla aktywnych
Muesli to wspaniałe źródło długo uwalnianej energii pochodzącej ze spalanych powoli złożonych węglowodanów. Zawiera wiele witamin i składników mineralnych, a to wciąż nie wszystkie ...

Jedz otręby

Jedz otręby
Najlepszym źródłem błonnika w naszej diecie są otręby. Specjaliści od żywienia mogą wręcz pisać poematy na temat cudownych właściwości otrębów.

Zdrowe zarodki

Zdrowe zarodki
Zarodek jest najcenniejszą w składniki odżywcze częścią ziarna - to z niego wyrastają młode kiełki. Zarodki to prawdziwy koktajl witaminowo-mineralny, dlatego warto wzbogacić nimi ...

Kobalt

Kobalt
Kobalt (Co) jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak potrzebujemy go w mikroskopijnych ilościach.

Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.633
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});