Dieta i zdrowie - Podstawy żywienia - Składniki odżywcze

Sortuj wg.:
Znaleziono 21 artykułów
Witamina C

Witamina C
Marynarze przestali cierpieć na szkorbut, gdy ich dieta została wzbogacona w kiszoną kapustę.

Fosfor

Fosfor
Fosfor (P) jest niezbędny do magazynowania i transportu energii w organizmie człowieka. Z Greki nazwę pierwiastka tłumaczymy jako "niosący światło".

MUFA na zdrowe serce i szczupłe ciało

MUFA na zdrowe serce i szczupłe ciało
Ciekawostką są wyniki ostatnich badań, które dowodzą, że MUFA mogą wspomagać? odchudzanie.

PUFA - sekret Eskimosów

PUFA - sekret Eskimosów
Sięgając po produkty bogate w PUFA, należy przede wszystkim pamiętać u równowadze. Dzisiejsza dieta obfituje, bowiem w kwasy omega-6, podczas gdy jest mocno niedoborowa w omega-3.

Witamina E - eliksir młodości

Witamina E - eliksir młodości
Witamina E występuje zarówno w produktach roślinnych jak i zwierzęcych, jednak wchłaniana jest jedynie w około 40%.

Witamina K - skarb zielonych warzyw

Witamina K - skarb zielonych warzyw
Witamina K występuje przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych. Nie zawierają jej natomiast rośliny pozbawione chlorofilu.

Witamina D - zdrowe kości

Witamina D - zdrowe kości
Organizm każdego zdrowego, dorosłego człowieka może sam wytwarzać niezbędną ilość witaminy D z prowitaminy obecnej w skórze.

Białko - niezbędny budulec

Białko - niezbędny budulec
Najlepszym źródłem białka w diecie jest jajko kurze. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach.

Dlaczego warto stosować probiotyki i prebiotyki

Dlaczego warto stosować probiotyki i prebiotyki
Często słyszymy o dobroczynnym działaniu probiotyków i prebiotyków. Ale czym one są i na czym polega ich działanie?

Węglowodany

Węglowodany
Które węglowodany powinniśmy jeść? Oba rodzaje - zarówno złożone, jak i proste powinny znaleźć się w naszej diecie.

Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.62
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});