Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Skorupkę można usunąć za pomocą \"dziadka do orzechów\". Całe lub siekane używane są jako przekąska, do ciast, herbatników oraz farszy. Mielone używane w wyrobach cukierniczych, lodów, czekolad oraz deserów.
Gatunek, rodzina
Należy do gatunku leszczyna pospolita, rzędu leszczynowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to leszczyna.
Występowanie
Krzewy leszczyny występują w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce leszczyny są uprawiane jako rośliny sadownicze.
Smak
Orzechy laskowe charakteryzują się delikatnym, słodkim smakiem.
Kolor
Kolor skorupy najczęściej jest brązowy, jednak różni się w zależności od odmiany. Samo nasienie o jasnokremowym zabarwieniu okryte jest ciemnobrązową powłoką.
Kształt
Wśród kształtów orzechów laskowych dominuje kształt kulisty, ale zdażają się również owalne i inne w zależności od odmiany.
Waga
Jeden orzech laksowy ma masę około 2g.
Rozmiar
Średnica orzechów laskowych to około 1cm.
Sposób przechowywania
Orzechy laskowe można przechowywać długo, jeżeli są w skorupie. Należy je umieścić w suchym i zaciemnionym miejscu.
Sposób przygotowania
Świeżo zebrane orzechy należy wysuszyć. Orzechy są w niezbyt twardej skorupie, którą należy rozłupać.
Ciekawostki
Najsmaczniejsze spośród orzechów laskowych są orzechy tureckie, które równocześnie zawierają najwięcej tłuszczu.
Nazwa łacińska
Corylus avellana L.
Nazwa w języku angielskim
Hazelnut
Nazwa w języku francuskim
Noisette
Nazwa w języku niemieckim
Haselnuss

Orzech laskowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2678
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
640
kcal
Woda
5.3
g
Popiół
2.4
g
Białko ogółem
14.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
14.9
g
Sacharoza
3.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
2
g
Błonnik pokarmowy
8.9
g
Izoleucyna
852
mg
Leucyna
847
mg
Lizyna
402
mg
Metionina
109
mg
Cystyna
59
mg
Fenyloalanina
485
mg
Tyrozyna
511
mg
Treonina
363
mg
Tryptofan
152
mg
Walina
873
mg
Arginina
2041
mg
Histydyna
246
mg
Alanina
426
mg
Kwas asparginowy
982
mg
Kwas glutaminowy
2784
mg
Glicyna
1188
mg
Prolina
764
mg
Seryna
1316
mg
Sód
2
mg
Potas
616
mg
Wapń
186
mg
Fosfor
333
mg
Magnez
140
mg
Żelazo
3.4
mg
Cynk
2.44
mg
Miedź
1.29
mg
Mangan
4.2
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
5
μg
retinol
0
μg
beta karoten
30
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
38.71
mg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.08
mg
Niacyna
1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.55
mg
foliany (kwas foliowy)
113
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.18
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
3.13
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
1.08
g
Kwas arachidowy
0.12
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.51
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
48.56
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.06
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
48.8
g
Kwas linolowy
6.44
g
Linolenowy
0.12
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
6.56
g

Przepisy z produktem:

Czekoladowo-orzechowy krem do smarowania
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wysypać na nią orzechy laskowe. Wstawić do nagrzanego ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.183