Zastosowanie
Całe lub siekane używane są jako przekąska, dodatek do ciast, herbatników oraz farszy, aromatycznych past, ryżu oraz sznycli. Mielone wykorzystywane są jako dodatek do wyrobów cukierniczych, lodów, czekolad oraz deserów.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny srebnikowate.
Występowanie
Uprawiane są w Australii, w Afryce Południowej, Zimbabwe, Malawi oraz w Ameryce południowej, Środkowej i Kalifornii.
Smak
Charakteryzują się masłowatym, mało słodkim smakiem.
Kolor
Owoc ma jasny, kremowy kolor. Otoczająca go twarda, gładka skorupka jest brązowa.
Kształt
Ma kulisty kształt.
Rozmiar
Średnia ich wielkość to 2-3cm.
Sposób przechowywania
Orzechy w skorupakach możemy przechowywać do roku.
Sposób przygotowania
Świeżo zebrane orzechy należy wysuszyć. Orzechy te mają miękką skorupkę, którą łatwo można rozłupać.
Ciekawostki
Orzech makadamia zawierają najwięcej tłuszczu ze wszystkich orzechów, około 75%. Produkowany z nich olej, ma szerokie zastosowanie kulinarne i kosmetyczne.
Nazwa łacińska
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim