Opis:
Zastosowanie
Całe lub siekane używane są jako przekąska, dodatek do ciast, herbatników oraz farszy, aromatycznych past, ryżu oraz sznycli. Mielone wykorzystywane są jako dodatek do wyrobów cukierniczych, lodów, czekolad oraz deserów.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny srebnikowate.
Występowanie
Uprawiane są w Australii, w Afryce Południowej, Zimbabwe, Malawi oraz w Ameryce południowej, Środkowej i Kalifornii.
Smak
Charakteryzują się masłowatym, mało słodkim smakiem.
Kolor
Owoc ma jasny, kremowy kolor. Otoczająca go twarda, gładka skorupka jest brązowa.
Kształt
Ma kulisty kształt.
Rozmiar
Średnia ich wielkość to 2-3cm.
Sposób przechowywania
Orzechy w skorupakach możemy przechowywać do roku.
Sposób przygotowania
Świeżo zebrane orzechy należy wysuszyć. Orzechy te mają miękką skorupkę, którą łatwo można rozłupać.
Ciekawostki
Orzech makadamia zawierają najwięcej tłuszczu ze wszystkich orzechów, około 75%. Produkowany z nich olej, ma szerokie zastosowanie kulinarne i kosmetyczne.
Nazwa łacińska
Macadamia
Nazwa w języku angielskim
Macadamia Nuts
Nazwa w języku francuskim
Noix de macadamia
Nazwa w języku niemieckim
Macadamia-Nüsse

Orzech makadamia wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3004.11
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
718
kcal
Woda
1.36
g
Białko ogółem
7.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
7.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
22.42
g
Sacharoza
4.43
g
Laktoza
0
g
Skrobia
1.05
g
Błonnik pokarmowy
8.6
g
Izoleucyna
314
mg
Leucyna
602
mg
Lizyna
18
mg
Metionina
23
mg
Cystyna
6
mg
Fenyloalanina
665
mg
Tyrozyna
511
mg
Treonina
370
mg
Tryptofan
67
mg
Walina
363
mg
Arginina
1402
mg
Histydyna
195
mg
Alanina
388
mg
Kwas asparginowy
1099
mg
Kwas glutaminowy
2267
mg
Glicyna
454
mg
Prolina
468
mg
Seryna
419
mg
Sód
5
mg
Potas
368
mg
Wapń
85
mg
Fosfor
188
mg
Magnez
130
mg
Żelazo
3.69
mg
Cynk
1.3
mg
Miedź
0.756
mg
Mangan
4.131
mg
retinol
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.54
mg
witamina B1 (tiamina)
1.195
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.162
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.275
mg
foliany (kwas foliowy)
11
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
1.2
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
12.061
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
58.877
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.502
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.446
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});