Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Boczek możemy piec, dusić, wędzić, gotować oraz grillować. Stanowi dodatek do rolad mięsnych, wędlin oraz pasztetów. Świeży boczek można również wędzić i jeść jako przekąskę lub wykorzystywać go do nadziewania i obkładania mięs podczas pieczenia w piekarniku.
Smak
Lekko słony, swoisty.
Zapach
Odznacza się swoistym zapachem.
Kolor
Surowy boczek wieprzowy ma jasnoróżowy kolor.
Przerost tłuszczowy
W tej części tuszy wieprzowej przerost tłuszczowy jest znaczny i dobrze widoczny. Ilość i grubość warstwy tłuszczowej zwiększa się wraz z wiekiem zwierzęcia.
Pochodzenie
Boczek to dolna część półtuszy wieprzowej.
Struktura mięsa
Tkanka tłuszczowa poprzerastana jest cienkimi warstwami mięśni. Boczek z rozbioru półtusz klasy I i II nie zawiera kości. Boczek z półtusz klasy III zawiera dolne końce żeber.
Dobre źródło
Boczek wieprzowy jest mięsem wysokokalorycznym. Zawiera znaczne ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Jest źródłem białka i witamin z grupy B.
Nazwa w języku angielskim
Pork bacon
Nazwa w języku francuskim
Lard de porc
Nazwa w języku niemieckim
Schweinespeck
Cechy świeżego mięsa
Świeży boczek z kością ma kolor jasnoróżowy. Charakteryzuje się dużym i dobrze widocznym przerostem tłuszczowym. Mięśnie poprzerastane są poziomymi warstwami białego tłuszczu i zawierają kości żebrowe (żeberka).

Świeży boczek bez kości ma kolor ciemnoróżowy. Ma mniejszy przerost tłuszczowy od boczku z kością. Mięśnie poprzerastane są poziomymi warstwami tłuszczu.

Boczek w plastrach ma ciemnoróżowy kolor, nieznaczny przerost tłuszczowy. W plastrach boczku można czesto znaleść niewielkie, jadalne chrząstki.
Gdzie kupić
sklep osiedlowy, supermarket, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
gotowanie, duszenie, pieczenie, grillowanie
Wykorzystanie
boczek wędzony, boczek konserwowany, kiełbasy, boczek konserowany
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki  
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.
Postać handlowa
boczek z kością, boczek bez kości, boczek w plastrach

Boczek wieprzowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2133
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
510
kcal
Woda
36.5
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
10.1
g
Białko zwierzęce
10.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
66
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
534
mg
Leucyna
788
mg
Lizyna
844
mg
Metionina
282
mg
Cystyna
117
mg
Fenyloalanina
436
mg
Tyrozyna
374
mg
Treonina
512
mg
Tryptofan
142
mg
Walina
540
mg
Arginina
664
mg
Histydyna
344
mg
Alanina
574
mg
Kwas asparginowy
932
mg
Kwas glutaminowy
1508
mg
Glicyna
595
mg
Prolina
476
mg
Seryna
436
mg
Sód
78
mg
Potas
163
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
95
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
1.45
mg
Miedź
0.05
mg
Mangan
0.01
mg
Jod
1.8
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0.7
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.48
mg
witamina B1 (tiamina)
0.402
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.161
mg
Niacyna
3.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.17
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.6
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
1.14
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.3
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
11.25
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.1
g
Kwas stearynowy
5.77
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
18.56
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
24.24
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.35
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
26.73
g
Kwas linolowy
3.04
g
Linolenowy
0.35
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.3
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.69
g

Przepisy z produktem:

Świeżonka podlaska
Mięso oczyść i pokrój w duże kawałki.Cebulę pokrój w pióra.Zacznij smażenie od boczku i ...
Filet w cieście francuskim
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na szerokie plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.299
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});