Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Polędwiczka wieprzowa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Jest uważana za najlepszą część tuszy wieprzowej o szerokim zastosowaniu. Najczęściej wykorzystywana jest do dań smażonych, pieczonych lub duszonych. Ponadto polędwicę można również wędzić, peklować oraz marynować. Powstają z niej soczyste, delikatne i smaczne wędliny oraz pieczenie.
Smak
Polędwica wieprzowa ma soczysty, kruchy i delikatny smak, który zawdzięcza dobrej marmurkowatości.
Zapach
Łagodny i mięsny zapach.
Kolor
Barwa tej części tuszy wieprzowej jest ciemnoróżowa.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny
Pochodzenie
Polędwica wieprzowa jest cześcią tuszy przylegającą do schabu.
Struktura mięsa
Jest to niezwykle delikatny i elastyczny mięsień. Mięso jest soczyste i kruche, ze stosunkowo małą ilością tłuszczu.
Dobre źródło
Polędwica wieprzowa nie zawiera tak dużych ilości tłuszczu, jak pozostałe części tuszy. Jest źródłem pełnowartościowego białka.
Nazwa w języku angielskim
Pork loin
Nazwa w języku francuskim
Longe de porc
Nazwa w języku niemieckim
Schweinelende
Cechy świeżego mięsa
Polędwica jest to niezwykle delikatny i elastyczny mięsień. Mięso najwyższej jakości, jest soczyste i kruche, ze stosunkowo małą ilością tłuszczu. Polędwica jest częścią tuszy przylegającą do schabu. Ma ciemnoróżową barwę.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
smażenie, wędzenie, pieczenie, duszenie
Wykorzystanie
bryzol, befsztyk, filet sauté, steki, rumsztyk, boeuf Strogonow, szaszłyki, wędzonka, gulasz
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC od -10 do -18ºC, maksymalny okres przechowywania 4-6 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temperaturze od 2ºC do 7ºC
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
zawinięte w pergamin lub powieszone w przewiewnym miejscu maksymalny czas przechowywania w temperaturze od 10ºC do 15ºC do miesiąca
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekłądamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Polędwiczka wieprzowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
599
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
143
kcal
Woda
72.2
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
21.4
g
Białko zwierzęce
21.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
59
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1003
mg
Leucyna
1719
mg
Lizyna
1927
mg
Metionina
567
mg
Cystyna
273
mg
Fenyloalanina
855
mg
Tyrozyna
747
mg
Treonina
978
mg
Tryptofan
272
mg
Walina
1162
mg
Arginina
1332
mg
Histydyna
856
mg
Alanina
1248
mg
Kwas asparginowy
1987
mg
Kwas glutaminowy
3354
mg
Glicyna
1017
mg
Prolina
861
mg
Seryna
885
mg
Sód
52
mg
Potas
389
mg
Wapń
17
mg
Fosfor
211
mg
Magnez
23
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
1.8
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
2
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
4.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.5
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.6
μg
witamina C
1.3
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0.01
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.07
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.25
g
Kwas stearynowy
0.61
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.9
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
2.32
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.04
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.6
g
Kwas linolowy
0.49
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.07
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.6
g

Przepisy z produktem:

Grillowane polędwiczki wieprzowe z nowalijkami i sosem kokosowo malinowym.
Polędwiczkę marynować będziemy godzinę w occie balsamicznym, czerwonym winie z dodatkiem ...
Polędwiczka opasana bekonem marynowana w koprze włoskim i imbirze na puree z zielonego groszku i Carpaccio pomidora
Polędwiczkę myjemy, suszymy, dzielimy na 4 równe kawałki krojąc w poprzek włókien mięsa. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Żeby wyszło trzeba umieć !
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242