Orzech brazylijski

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Świeże, wyłuskane orzechy można zjadać na surowo z sałatkami owocowymi, deserami lub serami. Sparzone i posiekane używamy do ciast, keksów, herbatników, sałatek oraz farszy. Mielone nadają się do wypieków i wyrobów cukierniczych. Z całych orzechów wytwarzany jest również olej, który następnie używamy jako sos do sałatek.
Gatunek, rodzina
Nalezy do rodziny czaszniowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to Bertolecja.
Występowanie
Pochodzą z tropikalnych regionów Ameryki Południowej.
Smak
Odznaczają się delikatnym i słodkim smakiem.
Kolor
Skorupka jest ciemnobrązowa, owoce mocno kremowe.
Kształt
Mają owalny, długi i kanciasty kształt.
Rozmiar
Osiagają do około 3cm długości.
Sposób przechowywania
Należy przechowywać je w suchych, zaciemnionych miejscach.
Sposób przygotowania
Przed zjedzeniem orzechy należy wyłuskać ze skorupki.
Nazwa łacińska
Bertholletia excelsa
Nazwa w języku angielskim
Brazil nut
Nazwa w języku francuskim
Noix du Brésil
Nazwa w języku niemieckim
Paranussbaum

Orzech brazylijski wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
2744.7
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
656
kcal
Białko ogółem
14.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
14.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12.3
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
7.5
g
Sód
3
mg
Wapń
132
mg
Magnez
227.9
mg
Żelazo
3.4
mg
Miedź
1.3
mg
retinol
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
7.6
mg
witamina B1 (tiamina)
1
mg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
16.5
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
27.06
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
22.44
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.271
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});