Trufla czarna

Opis:
Nazwa w języku angielskim
Black truffles
Nazwa w języku francuskim
Les truffes noires
Nazwa w języku niemieckim
Schwarz Trüffel
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa trufli to trufla perigordzka lub trufla letnia.
Nazwa łacińska
Tuber melanosporum
Systematyka - Rząd
workowców.
Systematyka - Rodzina
truflowate.
Występowanie
Można je spotkać w lasach mieszanych, pod bukami, dębami, grabami, jesionami i leszczyną. Preferują gleby zasadowe i wapienne, zarówno suche jak i wilgotne. Występują przede wszystkim we Francji.
Opis kapelusza
Trufla czarna wytwarza podziemne owocniki, o charakterystycznym kulistym kształcie. Kapelusz trufli osiąga średnicę od 2 do 10cm. Barwa jest ciemnobrązowa lub czarna. Na jego powierzchni znajdują się brodawki, które są równe, piramidalne, a ich wymiary wynoszą od 2-5 mm.
Zastosowanie
Trufla jest grzybem szczególnie cenionym za przyjemny smak i aromat. Ponieważ w trakcie gotowania charakterystyczny aromat trufli się wzmaga. Najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do pasztetów lub pieczeni oraz dań makaronowych podawanych na ciepło. Często też dodawane są do przyrządzania aromatycznych sosów i zup.
Ciekawostki
Trufle są to jedne z najdroższych grzybów na świecie.
Łatwo pomylić z
Truflę łatwo jest pomylić z truflą wgłębioną oraz trującym tęgoskórem.

Przepisy z produktem:

Befsztyki baranie z wątróbką gęsią i truflami
Kroimy bułki pszenne na kromki grubości 1cm i wyjmujemy delikatnie cały środek.Zrumieniamy ...
Pasztet z cielęcej wątróbki
Rozcinamy wątróbkę na dwie części. Jedną połowę siekamy jeszcze surową, drugą kroimy na ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.248
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});