Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa trufli to trufla perigordzka lub trufla letnia.
Nazwa łacińska
Systematyka - Rząd
Systematyka - Rodzina
Występowanie
Można je spotkać w lasach mieszanych, pod bukami, dębami, grabami, jesionami i leszczyną. Preferują gleby zasadowe i wapienne, zarówno suche jak i wilgotne. Występują przede wszystkim we Francji.
Opis kapelusza
Trufla czarna wytwarza podziemne owocniki, o charakterystycznym kulistym kształcie. Kapelusz trufli osiąga średnicę od 2 do 10cm. Barwa jest ciemnobrązowa lub czarna. Na jego powierzchni znajdują się brodawki, które są równe, piramidalne, a ich wymiary wynoszą od 2-5 mm.
Zastosowanie
Trufla jest grzybem szczególnie cenionym za przyjemny smak i aromat.
Ponieważ w trakcie gotowania charakterystyczny aromat trufli się wzmaga. Najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do pasztetów lub pieczeni oraz dań makaronowych podawanych na ciepło. Często też dodawane są do przyrządzania aromatycznych sosów i zup.
Ciekawostki
Trufle są to jedne z najdroższych grzybów na świecie.
Łatwo pomylić z
Truflę łatwo jest pomylić z truflą wgłębioną oraz trującym tęgoskórem.