Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Goleń tylna wołowa

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Najczęściej wykorzystuje się ją do wyrobu mas mielonych oraz jako podstawa do wywarów i rosołów. Nadaje się również do duszenia, gotowania i pieczenia. Ponadto jest szeroko stosowana w przetwórstwie wędliniarskim, do wyrobu kiełbas, wędlin oraz konserw.
Smak
Swoisty, lekko słony smak.
Zapach
Typowy dla mięsa.
Kolor
Charakteryzuje się jasnoróżową barwą.
Przerost tłuszczowy
znaczny
Pochodzenie
Goleń tylna stanowi środkową część kończyny tuszy wołowej.
Struktura mięsa
Tkanka mięśniowa jest mocno przerośnięta błonami oraz powięziami. Mięso jest dość twarde.
Dobre źródło
W swoim składzie zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego.
Nazwa w języku angielskim
Shin rear beef / foreshank
Nazwa w języku francuskim
Shin Retour
Nazwa w języku niemieckim
Rindfleisch - Shin zurück
Cechy świeżego mięsa
Goleń tylna z kością nawyższej jakości to głównie tkanka mięśniowa mocno przerośnięta błonami oraz powięziami. Mięso jest dość twarde i zbite, dobrze odchodzi od kości. Z zewnątrz otoczona jest grubą błoną.

Goleń tylna bez kości to głównie tkanka mięśniowa mocno przerośnięta błonami oraz powięziami. Mięso jest dość twarde i zbite, otoczone grubą skórą.
Gdzie kupić
supermarket, rzeźnik, sklep osiedlowy
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
gotowanie, duszenie, smażenie
Wykorzystanie
kiełbasy, konserwy, gulasz, rosół, kotlety mielone
Przechowywanie mięsa surowego
lodówka czas i temperatura zamrażarka
duże kawałki do 3 dni w temp. od 2ºC do7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
małe kawałki jeden dzień w temp. od 2ºC do 7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
mięso mielone kilka dni w temp. od 2ºC do 7ºC w temp. od - 12 do - 18ºC, około 12 miesięcy
Przechowywanie wędlin
sposób przechowywania czas i temperatura
zawinięte w pergamin maksymalny czas przechowywania w temp. od 2ºC do 7ºC do 3 dni
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Wyjmujemy mięso z zamrażalnika i przekładamy je do części chłodzącej lodówki (temp. 4-7ºC).
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Zawinięte w folię mięso zanurzamy w naczyniu z wodą. Po około 30 min. zmieniamy wodę. Czynność powtarzamy do momentu, aż mięso się rozmrozi.
rozmrażanie w mikrofalówce Umieszczamy mięso w mikrofalówce i wybieramy opcje rozmrażanie. Proces ten trwa kilka minut.
Postać handlowa
goleń tylna z kością, goleń tylna bez kości

Goleń tylna wołowa wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1541.92
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
368
kcal
Woda
47.3
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
20.1
g
Białko zwierzęce
20.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
910
mg
Leucyna
1560
mg
Lizyna
1771
mg
Metionina
500
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
200
mg
Walina
980
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
124
mg
Potas
117
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
67
mg
Magnez
6
mg
Żelazo
1.5
mg
Cynk
1
mg
Miedź
0.07
mg
Mangan
0.01
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
3
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
32
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.27
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
1.67
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.02
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
1.4
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
15.35
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
13.65
g
Kwas linolowy
0
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.05
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.497