Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Definicja
Mięso z gęsi oprócz walorów smakowych posiada dużą wartość odżywczą. Tłuszcz gęsi, ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, jest uważany za jeden ze zdrowych tłuszczów drobiowych. Struktura mięsa gęsi zależy od wieku - czym starsza gęś, tym mięso będzie twardsze i mniej delikatne. Mięso to jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B. Doskonale nadaje się na dania duszone, smażone oraz pieczone. Najlepsze, a zarazem najdelikatniejsze kawałki gęsi to: podudzie i pierś.
Nazwa w języku angielskim
Goose meat
Nazwa w języku francuskim
Viande d\'oie
Nazwa w języku niemieckim
Gänsefleisch

Mięso z gęsi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
674
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
161
kcal
Woda
68.3
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
22.8
g
Białko zwierzęce
22.8
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
84
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1168
mg
Leucyna
1922
mg
Lizyna
1947
mg
Metionina
615
mg
Cystyna
349
mg
Fenyloalanina
954
mg
Tyrozyna
866
mg
Treonina
972
mg
Tryptofan
317
mg
Walina
1190
mg
Arginina
1452
mg
Histydyna
601
mg
Alanina
1441
mg
Kwas asparginowy
2228
mg
Kwas glutaminowy
3559
mg
Glicyna
1274
mg
Prolina
1117
mg
Seryna
979
mg
Sód
87
mg
Potas
420
mg
Wapń
13
mg
Fosfor
312
mg
Magnez
24
mg
Żelazo
2.6
mg
Cynk
2.3
mg
Miedź
0.3
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
40
μg
retinol
12
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
4.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.5
μg
witamina C
7.2
mg
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.03
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.47
g
Kwas stearynowy
0.92
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2.8
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.58
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.9
g
Kwas linolowy
0.8
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.9
g

Przepisy z produktem:

Duszona gęś z kapustą
Pokrojone mięso z gęsi nacieramy mieszanką z 2 łyżeczek soli i szczyptą pieprzu.Przygotowane ...
Duszona gęś
Pozbawioną skóry i tłuszczu gęś kroimy na mniejsze porcje, nacieramy czosnkiem, solą i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.39