Opis:
Zastosowanie
Używane są do wytworzenia substytutu kawy. Zmielone orzechy mogą stanowić składnik mieszanek mącznych, a po usunięciu garbników wykorzystane do wyrobu kaszy.
Gatunek, rodzina
Należy do rodziny bukowate.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to żołędź.
Występowanie
Występuje w Europie oraz Północno-Wschodniej Azji.
Kolor
Orzechy są brązowego koloru, z ciemniejszymi pręgami. Niedojrzałe orzechy mają zielonkawy kapelusz.
Kształt
Mają one elipsoidalno-walcowaty kształt.
Rozmiar
Ich długość dochodzi do 20-40mm.
Sposób przechowywania
Powinny być przechowywane w suchym, zacienionym miejscu.
Sposób przygotowania
Orzchy można prażyć oraz mielić.
Nazwa łacińska
Quercus robur
Nazwa w języku angielskim
Acorn
Nazwa w języku francuskim
Chêne pédonculé
Nazwa w języku niemieckim
Frücheiche

Orzech dębu wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1619.21
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
387
kcal
Woda
27.9
g
Białko ogółem
6.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
40.75
g
Laktoza
0
g
Izoleucyna
285
mg
Leucyna
489
mg
Lizyna
384
mg
Metionina
103
mg
Cystyna
109
mg
Fenyloalanina
269
mg
Tyrozyna
187
mg
Treonina
236
mg
Tryptofan
74
mg
Walina
345
mg
Arginina
473
mg
Histydyna
170
mg
Alanina
350
mg
Kwas asparginowy
635
mg
Kwas glutaminowy
986
mg
Glicyna
285
mg
Prolina
246
mg
Seryna
261
mg
Sód
0
mg
Potas
539
mg
Wapń
41
mg
Fosfor
79
mg
Magnez
62
mg
Żelazo
0.79
mg
Cynk
0.51
mg
Miedź
0.621
mg
Mangan
1.337
mg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.112
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.118
mg
Niacyna
1.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.528
mg
foliany (kwas foliowy)
87
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.85
g
Kwas stearynowy
0.252
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.102
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
15.107
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
15.109
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
4.597
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.24
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});