Opis:
Zastosowanie
Ziela angielskiego używa się, aby nadać potrawom ostrego smaku. Przede wszystkim stosuje się je do marynat, wędlin, konserw oraz zup. Jest jednym z najważniejszych składników kuchni karaibskiej, natomiast w Wielkiej Brytanii używane jest do przyprawiania deserów.
Elementy kulinarne
W kulinariach wykorzystywane są jagody drzewa pimentowego.
Pochodzenie
Pieprz angielski pochodzi z Indii. Do Europy został sprowadzony podczas jednej z wypraw Krzysztofa Kolumba.
Smak
Dzięki zawartości mieszanki olejków eterycznych ziele angielskie charakteryzuje się ostrym, goryczkowym smakiem.
Zapach
Zapachem przypomina goździki. Wyczuwa się w nim również lekki, cytrusowo-kwiatowy aromat.
Kolor
Posiada intensywną, czerwono-brunatną barwę.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Piperynie, która wchodzi w skład ziela przypisuje się właściwości przeciwbakteryjne. Wykazano również, że może znacznie zwiększyć wchłanianie selenu, witamin z grupy B oraz beta-karotenu.
Uboczne skutki działania
Spożycie zbyt dużej ilości ziela może stać się przyczyną problemów żołądkowych.
Ciekawostki
Niegdyś ziele angielskie używane było jako dezodorant, a w XVIII wieku rosyjscy żołnierze wkładali je do butów, aby pozbyć się przykrego zapachu.
Nazwa w języku angielskim
Allspice
Nazwa w języku francuskim
Piment de la Jamaïque
Nazwa w języku niemieckim
Nelkenpfeffer

Ziele angielskie wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1101
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
263
kcal
Woda
8.5
g
Popiół
4.7
g
Białko ogółem
6.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
6.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
72.1
g
Sód
77
mg
Potas
1044
mg
Wapń
661
mg
Fosfor
113
mg
Magnez
135
mg
Żelazo
7.1
mg
Cynk
1
mg
Miedź
0.6
mg
Mangan
2.9
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
540
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
2.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
36
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
39.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.49
g
Kwas stearynowy
1.99
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.66
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas linolowy
2.29
g
Linolenowy
0.07
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g

Przepisy z produktem:

Zupa z belony i warzyw
Belonę filetujemy.Z głowy, kręgosłupa i części włoszczyzny gotujemy wywar rybny.Dodając do ...
Polędwiczki w kawie z duszonymi jabłkami
Cebule obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.Polędwicę myjemy i osuszamy, a ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
wh0cd599071 buy ventolin trazodone cost Propecia
wh0cd136842 augmentin amoxil cheap avana
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.257