Opis:
Definicja
Agrest jest kolczastym krzewem, należącym do rodziny agrestowatych. W stanie dzikim występuje w Europie, Azji i Afryce. W Polsce jest rośliną uprawną. Posiada ciernie pod nasadą liści. Owocem agrestu są jagody, często pokryte włoskami.
Zastosowanie
Agrest można jeść na surowo. Jednak owoce nadają się także do wyrobu dżemów, galaretek, konfitur i kompotów.
Smak
Ma słodko-kwaśny smak.
Kolor
W zależności od odmiany ma barwę białą, żółtą, zieloną lub czerwoną.
Kształt
Owoce są okrągłe.
Rozmiar
Mają około jednego centymetra średnicy.
Sposób przechowywania
Agrest przechowujemy w temperaturze 0-7°C.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Nieświeże owoce są miękkie, a ich skórka pomarszczona.
Dobre źródło
Agrest jest owocem bogatym w witaminę C, magnez, wapń i błonnik.
Ciekawostki
Niegdyś wierzono, że umieszczenie gałęzi dzikiego agrestu na drzwiach i oknach domów ochroni je od nieszczęścia.
Nazwa w języku angielskim
Gooseberry
Nazwa w języku francuskim
Groseille à maquereaux
Nazwa w języku niemieckim
Stachelbeere
Nazwa łacińska
Ribes uva-crispa

Agrest wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
171
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
41
kcal
Woda
86.7
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.8
g
Sacharoza
0.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
3
g
Izoleucyna
26
mg
Leucyna
45
mg
Lizyna
40
mg
Metionina
9
mg
Cystyna
7
mg
Fenyloalanina
25
mg
Tyrozyna
10
mg
Treonina
26
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
35
mg
Arginina
19
mg
Histydyna
13
mg
Alanina
35
mg
Kwas asparginowy
229
mg
Kwas glutaminowy
178
mg
Glicyna
29
mg
Prolina
33
mg
Seryna
34
mg
Sód
2
mg
Potas
230
mg
Wapń
20
mg
Fosfor
26
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.09
mg
Miedź
0.19
mg
Mangan
0.05
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
27
μg
retinol
0
μg
beta karoten
160
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.58
mg
witamina B1 (tiamina)
0.041
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.028
mg
Niacyna
0.18
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.01
mg
foliany (kwas foliowy)
12
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
25.9
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.06
g
Linolenowy
0.04
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Dżem agrestowy
Agrest przebieramy, usuwamy ogonki, a następnie myjemy.Przekładamy agrest do rondla i dodajemy ...
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze kawałki.Owoce wrzucamy do blendera i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.257
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});