Opis:
Zastosowanie
Stosowany jest głównie w cukiernictwie jako składnik pierników, herbatników, deserów mlecznych, miodu, kompotu oraz zup owocowych. Na Bliskim Wschodzie do filiżanki gorącej herbaty (zwanej Yansoon) dodaje się łyżkę aromatycznego anyżu. Może być on również składnikiem likierów oraz wódek-anyżówek. Znawcy kuchni łączą anyż z innymi przyprawami i używają do aromatyzowania mięs, przede wszystkim indyków, gęsi i wieprzowiny.
Elementy kulinarne
W celach kulinarnych używa się tylko suszonych owoców anyżu.
Pochodzenie
Anyż rośnie we wschodnich rejonach Morza Śródziemnego.
Smak
Ma intesywny słodki smak, podobny do kminu.
Zapach
Charakteryzuje się słodkim, a zarazem orzeźwiającym aromatem.
Kolor
Świeży owoc ma kolor zielono-szary. Suszony natomiast jest brązowy.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Anyż może być stosowany w leczeniu dolegliwości trawiennych oraz bólu zęba. Przypisuje mu się również właściwości łagodzące skurcze menstruacyjne. Pobudza także laktację. Owoce działają rozkurczowo, moczo- i wiatropędnie.
Uboczne skutki działania
Olejek anyżowy może działać drażniąco na przewód pokarmowy oraz rozszerzać naczynia włosowate. Duże dawki wywołują drgawki, odurzenie i uszkodzenie nerek.
Ciekawostki
Z owoców anyżu przyrządza się spirytusowe nalewki, które następnie mają służyć do nacierania rąk i twarzy w celu odstraszenia komarów.
Nazwa w języku angielskim
Anise
Nazwa w języku francuskim
Anis vert
Nazwa w języku niemieckim
Anis

Anyż wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1411
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
337
kcal
Woda
9.5
g
Popiół
7
g
Białko ogółem
17.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
17.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
50
g
Błonnik pokarmowy
14.6
g
Sód
16
mg
Potas
1441
mg
Wapń
65
mg
Fosfor
440
mg
Magnez
170
mg
Żelazo
37
mg
Cynk
5.3
mg
Miedź
0.9
mg
Mangan
2.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
16
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.3
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
3.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.7
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.6
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
9.8
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
9.8
g
Kwas linolowy
3.1
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.2
g

Przepisy z produktem:

Okoń w zalewie imbirowej
Cytrynę obieramy i drobno siekamy, gotujemy przez 5 minut, studzimy i odsączamy.Imbir obieramy i ...
Kompot wigilijny
Suszone owoce myjemy w letniej wodzie i zalewamy je wodą na noc.Następnie gotujemy syrop z wody, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.245
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});