Opis:
Zastosowanie
Świeże liście bazylii dodaje się do surówek i sałatek warzywnych. W przypadku potraw podawanych na gorąco lepiej jest używać suszonego ziela. Dodaje się je do pieczeni wieprzowych i baranich, potraw z koniny, ryb, gulaszy, flaków oraz zup, np. grochowej, grzybowej, fasolowej czy krupniku. Bazylia nadaje niesamowitego aromatu marynatom z ogórków, dyni, a także pasztetom, kiełbasom, twarogom, omletom, jajecznicy oraz kotletom z różnych rodzajów mięsa. Można nimi przyprawiać pasty twarogowe, majonezy, masła, a nawet ocet. Są niezastąpioną przyprawą kuchni włoskiej. Dodaje się je do makaronów, pizz, potraw z pomidorów. Stanowią główny składnik pesto. Ponadto przyprawia się nimi kapustę oraz potrawy z nasion roślin strączkowych. Produkuje się z nich oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe (np. trufle), a także przyprawia nimi likiery. Bazylię najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak.
Elementy kulinarne
Elementem kulinarnym bazylii pospolitej są świeże i suszone liście.
Pochodzenie
Bazylia pochodzi ze strefy tropikalnej Azji, Indii oraz Iranu.
Smak
Ma słodki, korzenny smak.
Zapach
Charakteryzuje się aromatycznym, ostrym, przypominającym goździki zapachem.
Kolor
Liście bazylii mają intesywnie zielony kolor.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Zjedzone liście bazylii poprawiają trawienie (pobudzają wydzielanie soku żołądkowego), wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Uważa się, że bazylia posiada także właściwości przeciwdepresyjne, wykazując działanie zbliżone do melisy.
Uboczne skutki działania
Bazylii nie powinny spożywać kobiety w ciąży, karmiące oraz niemowlęta i małe dzieci.
Ciekawostki
We Francji nazywana jest \"królewskim zielem\". Na Haiti poświęcona jest bogini miłości Erzulie. W Azji nasiona kilku odmian bazylii moczy się w wodzie, w celu uzyskania galarety używanej do sporządzania napojów i deserów. W kościele prawosławnym bazylię używa się do przygotowania wody święconej.
Nazwa w języku angielskim
Sweet basil
Nazwa w języku francuskim
Basilic
Nazwa w języku niemieckim
Basilikum

Bazylia pospolita wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
96.3
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
23
kcal
Woda
92.1
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
3.2
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
3.2
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
2.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Izoleucyna
104
mg
Leucyna
191
mg
Lizyna
110
mg
Metionina
36
mg
Cystyna
28
mg
Fenyloalanina
130
mg
Tyrozyna
77
mg
Treonina
104
mg
Tryptofan
39
mg
Walina
127
mg
Arginina
117
mg
Histydyna
51
mg
Alanina
132
mg
Kwas asparginowy
301
mg
Kwas glutaminowy
277
mg
Glicyna
122
mg
Prolina
104
mg
Seryna
99
mg
Sód
4
mg
Potas
295
mg
Wapń
177
mg
Fosfor
56
mg
Magnez
64
mg
Żelazo
3.2
mg
Cynk
0.8
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
264
μg
retinol
0
μg
beta karoten
3142
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.8
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.9
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
68
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
18
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.036
g
Kwas stearynowy
0.005
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.05
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.08
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Linolenowy
0.316
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.4
g

Przepisy z produktem:

Szparagi w fartuszkach z łososia norweskiego
Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Jajko ugotować na twardo, obrać i ostudzić. ...
Kurczak z czosnkiem na makaronie
Pierś z kury myjemy, następnie kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Tu chodzi o to, że np, wczoraj zjadłam sałatkę z czosnkiem a dziś śmierdzę nim ... A z tym ...
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.637