Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Jaja strusie, tak jak jaja kurze, czy gęsie mają szerokie zastosowanie kulinarne. Jedynymi barierami jest to, że nie są łatwo dostępne i tanie. Zawierają jednak dużo cholesterolu i są niewskazane w diecie osób chorych na miażdżyce oraz cukrzyków, ale jako jedyne zawierają pięć razy więcej cennych nienasyconych tłuszczów. Można z nich przygotowywać jajecznice, omlety, jaja na twardo, jajka na miękko, faszerowane, ponadto dodaje się je do ciast i innych wypieków.
Rozmiar
Są to jedne z największych jaj, osiągają średnio około 1500g, 16cm długości, a skorupka jest 10-krotnie grubsza od jaja kurzego.
Ciekawostki
Ugotowanie jaja strusiego na miękko trwa 45 minut, na twardo dwa razy dłużej. Z jednego jaja można przygotować jajecznicę dla ośmiu osób.
Nazwa w języku angielskim
Ostrich Egg
Nazwa w języku francuskim
Oeufs autruche
Nazwa w języku niemieckim
Strausseneier

Jajo strusie wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
663
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
158
kcal
Białko ogółem
13.5
g
Białko zwierzęce
13.5
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
13
mg
Błonnik pokarmowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
19
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
35
g
Kwas stearynowy
61
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
30
g
Kwas linolowy
11
g
Linolenowy
25
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.165
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});