Zastosowanie
Jaja przepiórcze są jednymi z najmniejszych jaj jadalnych. Mają nakrapiane, brązowe lub czarne plamki. Zawierają dużo mniej cholesterolu niż inne jaja ale posiadają wiele cennych i wartościowych dla organizmu witamin i aminokwasów. Zastosowanie w kulinariach jaj przepiórczych jest dość duże, jednak nie są one zbyt popularne, pomimo ich szerokiej dostępności na półkach sklepowych. Można z nich przyrządzać jajecznicę, gotować na twardo (około 3 min.), na miękko (około 1 min.), dodawać do sałatek, np. nicejskiej, jako przystawka, np. z kawiorem lub łososiem, piec na toście chlebowym oraz do tradycyjnego żurku.
Rozmiar
Osiągają maksymalnie do 15g, są bardzo małe i kruche.
Ciekawostki
Polecane w diecie osób uczulonych na białko kurze. Można je przechowywać w stanie świeżym przez okres 1 miesiąca, a w lodówce do 3 miesięcy.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim