Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Jaja przepiórcze są jednymi z najmniejszych jaj jadalnych. Mają nakrapiane, brązowe lub czarne plamki. Zawierają dużo mniej cholesterolu niż inne jaja ale posiadają wiele cennych i wartościowych dla organizmu witamin i aminokwasów. Zastosowanie w kulinariach jaj przepiórczych jest dość duże, jednak nie są one zbyt popularne, pomimo ich szerokiej dostępności na półkach sklepowych. Można z nich przyrządzać jajecznicę, gotować na twardo (około 3 min.), na miękko (około 1 min.), dodawać do sałatek, np. nicejskiej, jako przystawka, np. z kawiorem lub łososiem, piec na toście chlebowym oraz do tradycyjnego żurku.
Rozmiar
Osiągają maksymalnie do 15g, są bardzo małe i kruche.
Ciekawostki
Polecane w diecie osób uczulonych na białko kurze. Można je przechowywać w stanie świeżym przez okres 1 miesiąca, a w lodówce do 3 miesięcy.
Nazwa w języku angielskim
Quail eggs
Nazwa w języku francuskim
Oeuf de caille
Nazwa w języku niemieckim
Wachteleier

Jaja przepiórcze wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
663
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
158
kcal
Woda
74.35
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
13.1
g
Białko zwierzęce
13.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
844
mg
Węglowodany ogółem
0.41
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
816
mg
Leucyna
1146
mg
Lizyna
881
mg
Metionina
421
mg
Cystyna
311
mg
Fenyloalanina
737
mg
Tyrozyna
543
mg
Treonina
641
mg
Tryptofan
209
mg
Walina
940
mg
Arginina
835
mg
Histydyna
315
mg
Alanina
762
mg
Kwas asparginowy
1294
mg
Kwas glutaminowy
1662
mg
Glicyna
434
mg
Prolina
518
mg
Seryna
992
mg
Sód
141
mg
Potas
132
mg
Wapń
64
mg
Fosfor
226
mg
Magnez
13
mg
Żelazo
3.65
mg
Cynk
1.47
mg
Miedź
0.062
mg
Mangan
0.038
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
300
μg
retinol
155
μg
beta karoten
11
μg
witamina B1 (tiamina)
0.13
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.79
mg
Niacyna
0.15
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
66
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.053
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.666
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.038
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.557
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
3.851
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
4.324
g
Kwas linolowy
0.94
g
Linolenowy
0.044
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.122
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.324
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.18
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});