Opis:
Definicja
Ananas należy do roślin z rodziny bromeliowatych. Ma długie, sztywne i kujące liście spiralnie ułożone na łodydze. Kwiaty ananasa mają fioletowy kolor.
Zastosowanie
Duże, soczyste i aromatyczne owoce można jeść zarówno w stanie surowym, jak i po przetworzeniu w postaci soków, dżemów i kompotów. Kawałki ananasa są idealnym składnikiem sałatek owocowych oraz deserów na ciepło i zimno. Plastry ananasa możemy upiec w piekarniku lub na grillu. Zmiksowany ananas może posłużyć do przygotowania drinków lub sorbetów. Ponadto ananasy konserwujemy, kandyzujemy, suszymy oraz dodajemy do produktów mlecznych.
Smak
Owoc ma słodki, soczysty smak.
Kolor
Ma barwę brunatnozieloną, a po zakończeniu okresu dojrzewania kolor zmienia się na złotawożółty. Miąższ jest żółty.
Zapach
Ma charakterystyczny, świeży i aromatyczny zapach.
Kształt
Może mieć cylindryczny, stożkowaty lub eliptyczny kształt.
Rozmiar
Łodyga rośliny wyrasta do 1,2-1,5m wysokości. Waga dojrzałego owocu waha się od 2-8kg.
Sposób przechowywania
Nieobranego z łupiny ananasa można przechowywać w temperaturze pokojowej. Po obraniu należy przechowywać go w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Dojrzały, soczysty owoc jest stosunkowo ciężki i ma zielone jędrne liście. Nieświeży, obrany ananas staje się suchy.
Dobre źródło
Owoc jest dobrym źródłem witaminy C, miedzi, manganu i potasu.
Ciekawostki
Ananas uważany jest za afrodyzjak. Podobno plastry tego owocu posmarowane miodem i podane w zalewie z białego wina rozbudzają zmysły.
Nazwa regionalna lub potoczna
Ananas czubaty
Nazwa w języku angielskim
Ananas
Nazwa w języku francuskim
Ananas
Nazwa w języku niemieckim
Ananas
Nazwa łacińska
Ananas sativus

Ananas wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
225
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
54
kcal
Woda
85.5
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
13.6
g
Sacharoza
7.8
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.2
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
30
mg
Lizyna
43
mg
Metionina
3
mg
Cystyna
2
mg
Fenyloalanina
19
mg
Tyrozyna
11
mg
Treonina
20
mg
Tryptofan
6
mg
Walina
11
mg
Arginina
29
mg
Histydyna
9
mg
Alanina
13
mg
Kwas asparginowy
53
mg
Kwas glutaminowy
42
mg
Glicyna
45
mg
Prolina
20
mg
Seryna
25
mg
Sód
1
mg
Potas
220
mg
Wapń
17
mg
Fosfor
12
mg
Magnez
15
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.24
mg
Miedź
0.07
mg
Mangan
0.5
mg
Jod
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
7
μg
retinol
0
μg
beta karoten
42
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.09
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.04
mg
Niacyna
0.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.09
mg
foliany (kwas foliowy)
11
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
15
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.02
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.02
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.07
g

Przepisy z produktem:

Parfait z malin ułożony na Carpaccio z ananasa gotowanego w niskiej temperaturze z sosem czekoladowym z chilli.
Maliny miksujemy, przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek. Łączymy z jogurtem naturalnym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.772