Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Sposób podawania
Kawior podaje się schłodzony, zazwyczaj na kostkach lodu, z tostami, chlebem, z masłem lub blinami. Nakłada się go na pieczywo, a nie rozsmarowuje. Z trunków kawior czerwony najlepiej komponuje się z wytrawnym winem musującym lub lekkim białym winem.
Rodzaj ryb, z których pochodzi
Kawior czerwony produkuje się z ryb łososiowatych.
Ocena świeżości
Świeżość kawioru oceniamy na podstawie jego zapachu i lepkości. Ziarenka ikry nie mogą być ze sobą pozlepiane. Zapach powinien być jak najmniej intensywny. Po otwarciu puszki z kawiorem, powierzchnia musi być gładka niczym lustro. Jeśli na pokrywie pojawią się chociażby pojedyncze jajeczka będzie oznaczało to, że produkt nie jest pierwszej świeżości. Najlepszy czerwony kawior, jest tym cenniejszy, im jego ziarenka są drobniejsze. Najbardziej poszukiwaną odmianę, o jasnopomarańczowym kolorze, uzyskuje się z gorbuszy, mniej ceniona jest jaskrawoczerwona ikra nerki.
Nazwa w języku angielskim
Caviar
Nazwa w języku francuskim
Le caviar
Nazwa w języku niemieckim
Lachskaviar

Kawior czerwony wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1055
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
252
kcal
Woda
47.5
g
Popiół
6.5
g
Białko ogółem
87.8
g
Białko zwierzęce
87.8
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
588
mg
Węglowodany ogółem
4
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
1035
mg
Leucyna
2133
mg
Lizyna
1834
mg
Metionina
646
mg
Cystyna
449
mg
Fenyloalanina
1071
mg
Tyrozyna
968
mg
Treonina
1263
mg
Tryptofan
1590
mg
Walina
649
mg
Arginina
1653
mg
Histydyna
2385
mg
Alanina
1653
mg
Kwas asparginowy
2385
mg
Kwas glutaminowy
3633
mg
Glicyna
740
mg
Prolina
1200
mg
Seryna
1897
mg
Sód
1500
mg
Potas
181
mg
Wapń
275
mg
Fosfor
356
mg
Magnez
300
mg
Żelazo
11.9
mg
Cynk
0.9
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
905
μg
retinol
271
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
232
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.9
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
witamina C
0
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.1
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
4.6
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
7.4
g

Przepisy z produktem:

Mono porcjowy mus z wędzonej makreli w galarecie z kawiorem z gromadnika.
Na początku sporządzić galaretę rybną ok 1l. Schłodzić foremki timbale lub małe kubeczki ...
Kappa Maki z kawiorem
Myjemy i osuszamy ogórki.Odcinamy końce i obieramy.Ostrym nożem bez ząbków kroimy ogórki ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.175
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});