Opis:
Definicja
Należy do roślin z rodziny rutowatych. Drzewo cytrynowe dorasta nawet do 10 m i kwitnie całym rokiem.
Zastosowanie
Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Utartą skórkę możemy dodać do ciast, ciasteczek, babek, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów i drinków.
Smak
Owoce cytryny charakteryzują się kwaśnym smakiem.
Kolor
Mogą mieć odcień od bladożółtego do żółtozłocistego.
Zapach
Po obraniu mają aromatyczny, słodkawy zapach.
Kształt
Są jajowate, o wydłużonych końcach.
Rozmiar
Rozmiarem przypominają piłkę do tenisa.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Powinno się wybierać owoce o żywej barwie, ciężkie jak na swoją wielkość, z cienką, nieuszkodzoną skórką.
Dobre źródło
Owoce są bogate w witaminę A, C, B1 i B2 oraz potas, wapń i fosfor.
Ciekawostki
Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik nieprzyjemnego zapachu, a sok z cytryny wlany do sałatki zapobiega brązowieniu innych owoców.
Nazwa w języku angielskim
Lemon
Nazwa w języku francuskim
Citron
Nazwa w języku niemieckim
Zitrone
Nazwa łacińska
Citrus limon

Cytryna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
152
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
36
kcal
Woda
88.9
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.5
g
Sacharoza
0.3
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
29
mg
Leucyna
25
mg
Lizyna
37
mg
Metionina
14
mg
Cystyna
13
mg
Fenyloalanina
35
mg
Tyrozyna
20
mg
Treonina
14
mg
Tryptofan
7
mg
Walina
37
mg
Arginina
62
mg
Histydyna
14
mg
Alanina
60
mg
Kwas asparginowy
139
mg
Kwas glutaminowy
115
mg
Glicyna
97
mg
Prolina
54
mg
Seryna
29
mg
Sód
5
mg
Potas
125
mg
Wapń
40
mg
Fosfor
22
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.08
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.04
mg
Jod
1.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
retinol
0
μg
beta karoten
3
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.19
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.023
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.08
mg
foliany (kwas foliowy)
12
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
50
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.06
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.08
g

Przepisy z produktem:

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na ...
Okładniczki duszone w piwie i cytrynie
Okładniczki dokładnie płuczemy pod zimną wodą.Przekładamy na ręcznik papierowy w celu ich ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.252