Opis:
Definicja
Należy do roślin z rodziny rutowatych. Drzewo cytrynowe dorasta nawet do 10 m i kwitnie całym rokiem.
Zastosowanie
Sok z cytryny jest składnikiem wielu potraw, sałatek, drinków i napojów. Utartą skórkę możemy dodać do ciast, ciasteczek, babek, aromatyzowania likierów, sosów oraz lukru. Pokrojone w plasterki lub w trójkątne cząstki służą do ozdabiania ryb, napojów i drinków.
Smak
Owoce cytryny charakteryzują się kwaśnym smakiem.
Kolor
Mogą mieć odcień od bladożółtego do żółtozłocistego.
Zapach
Po obraniu mają aromatyczny, słodkawy zapach.
Kształt
Są jajowate, o wydłużonych końcach.
Rozmiar
Rozmiarem przypominają piłkę do tenisa.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Powinno się wybierać owoce o żywej barwie, ciężkie jak na swoją wielkość, z cienką, nieuszkodzoną skórką.
Dobre źródło
Owoce są bogate w witaminę A, C, B1 i B2 oraz potas, wapń i fosfor.
Ciekawostki
Dodanie cytryny do ryby powoduje zanik nieprzyjemnego zapachu, a sok z cytryny wlany do sałatki zapobiega brązowieniu innych owoców.
Nazwa w języku angielskim
Lemon
Nazwa w języku francuskim
Citron
Nazwa w języku niemieckim
Zitrone
Nazwa łacińska
Citrus limon

Cytryna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
152
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
36
kcal
Woda
88.9
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
9.5
g
Sacharoza
0.3
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
29
mg
Leucyna
25
mg
Lizyna
37
mg
Metionina
14
mg
Cystyna
13
mg
Fenyloalanina
35
mg
Tyrozyna
20
mg
Treonina
14
mg
Tryptofan
7
mg
Walina
37
mg
Arginina
62
mg
Histydyna
14
mg
Alanina
60
mg
Kwas asparginowy
139
mg
Kwas glutaminowy
115
mg
Glicyna
97
mg
Prolina
54
mg
Seryna
29
mg
Sód
5
mg
Potas
125
mg
Wapń
40
mg
Fosfor
22
mg
Magnez
9
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.08
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.04
mg
Jod
1.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
1
μg
retinol
0
μg
beta karoten
3
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.19
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.023
mg
Niacyna
0.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.08
mg
foliany (kwas foliowy)
12
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
50
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.06
g
Linolenowy
0.02
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.08
g

Przepisy z produktem:

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na ...
Okładniczki duszone w piwie i cytrynie
Okładniczki dokładnie płuczemy pod zimną wodą.Przekładamy na ręcznik papierowy w celu ich ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd857653 toradol kidney stones here tetracycline purchase online
wh0cd837241 Buy Diflucan augmentin cheap clomid
wh0cd10507 Synthroid No Rx
wh0cd653756 indocin albuterol price albuterol
wh0cd694562 robaxin drug buy colchicine online eurax sildenafil inderal 40mg 80mg buy yasmin ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.259