Opis:
Zastosowanie
Znalazł szerokie zastosowanie w gastronomii. W związku z tym, że ma mniej palący smak niż pieprz czarny, doprawia się nim delikatne drobiowe mięso, mięso ryb, białe sosy, pasztety i sery. Ponadto podkreśla smak warzyw, zup, podrobów i deserów.
Elementy kulinarne
Elementem kulinarnym są dojrzałe jagody pieprzu czarnego, które wcześniej były moczone, suszone i pozbawione mięsistej owocni.
Pochodzenie
Pieprz biały pochodzi z Indii. Produkuje się go na indonezyjskiej wyspie Bangka.
Smak
Charakteryzuje go delikatny, korzenny smak.
Zapach
Nie wyróżnia się specyficznym aromatem, gdyż zawiera mniejsze ilości olejków eterycznych.
Kolor
Ziarenka pieprzu są żółto-szare.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, ułatwiając w ten sposób trawienie.
Uboczne skutki działania
Pieprz może działać drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Nie polecany osobom cierpiącym na nadkwasotę.
Ciekawostki
Pieprzu białego używa się, aby nadać wyrafinowanego smaku słodkim deserom, np. gruszkowym, truskawkowym i piernikom.
Nazwa w języku angielskim
White pepper
Nazwa w języku francuskim
Poivre blanc
Nazwa w języku niemieckim
Weißer Pfeffer

Pieprz biały wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1239
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
296
kcal
Woda
11.4
g
Popiół
1.6
g
Białko ogółem
10.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
10.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
68.6
g
Sód
5
mg
Potas
73
mg
Wapń
265
mg
Fosfor
176
mg
Magnez
90
mg
Żelazo
14.3
mg
Cynk
1.1
mg
Miedź
0.9
mg
Mangan
4.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
0.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
21
mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.8
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.6
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.7
g

Przepisy z produktem:

Flambirowane w Ouzo wątróbki z kaczki na szparagach z jajkiem mole.
Mus: Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier i zalewamy go octem balsamicznym, odparowując go ...
Przegrzebki z pieczoną papryką na sosie z kukurydzy i limonki
Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy około 10 min. w temperaturze 180 stopni.Gdy skórka zacznie ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.307