Opis:
Zastosowanie
Wchodzą w skład dwóch bardzo słynnych mieszanek przyprawowych. Pierwsza z nich to pochodząca z Francji \"bouquet garni\", a druga to hinduska \"garam masala\". Nic tak nie podkreśli smaku naszej zupy jak właśnie liść laurowy. Ponadto jest on niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju zalew peklujących oraz marynat. Jest to typ przyprawy, którą możemy stosować praktycznie do wszystkiego.
Elementy kulinarne
Jak sama nazwa wskazuje elementem kulinarnym są liście. Mogą być świeże lub suszone. Gałązki również można suszyć.
Pochodzenie
Liście laurowe pochodzą z Azji Mniejszej oraz Półwyspu Bałkańskiego. Obecnie ich uprawa jest szeroko rozpowszechniona w rejonach Morza Śródziemnego, Afryce oraz obu Amerykach.
Smak
Charakteryzują się ostrym, a czasem nawet gorzkim smakiem.
Zapach
Świeże liście mają łagodny, niecałkowicie rozwinięty aromat. Natomiast suszone charakteryzują się ostrym, goryczkowo-ziołowym zapachem.
Kolor
Barwa liści suszonych jest brunatno-zielona, natomiast świeżych intensywnie zielona.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Do pozytywnych skutków działanie liścia laurowego zaliczyć można stymulowanie układu pokarmowego. Przede wszystkim zwiększa apetyt i wspomaga trawienie. Ostatnio mówi się nawet, że liść laurowy pobudza wydzielanie insuliny, a co za tym idzie powoduje obniżanie stężenia glukozy we krwi.
Uboczne skutki działania
Stosowanie większych ilości tej przyprawy może powodować halucynacje.
Ciekawostki
W starożytnej Grecji liść laurowy zwany również wawrzynem lub liściem bobkowym uważany był za boskie drzewko. Dlatego też zwycięzcom zawodów olimpijskich zakładano wieńce laurowe. Mają one jeszcze jedno bardzo ważne zastosowanie w kuchni-odstraszają szkodniki. Jeden lub dwa liście włożone do sypkich produktów żywnościowych pomogą uporać się z wołkami zbożowymi. Natomiast włożone do szafek lub szuflad pomogą w walce z karaluchami.
Nazwa w języku angielskim
Bay leaf
Nazwa w języku francuskim
Feuille de laurier
Nazwa w języku niemieckim
Lorbeerblatt

Liść laurowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1310
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
313
kcal
Woda
5.4
g
Popiół
3.6
g
Białko ogółem
7.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
7.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
75
g
Błonnik pokarmowy
26.3
g
Sód
23
mg
Potas
529
mg
Wapń
834
mg
Fosfor
113
mg
Magnez
120
mg
Żelazo
43
mg
Cynk
3.7
mg
Miedź
0.4
mg
Mangan
8.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
309
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
1.7
mg
foliany (kwas foliowy)
180
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
46.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0.01
g
Kwas kaprynowy
0.01
g
Kwas laurynowy
0.53
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.21
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.27
g
Kwas stearynowy
0.16
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
2.3
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.5
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
1.6
g
Kwas linolowy
1.24
g
Linolenowy
1.05
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.3
g

Przepisy z produktem:

Zupa z belony i warzyw
Belonę filetujemy.Z głowy, kręgosłupa i części włoszczyzny gotujemy wywar rybny.Dodając do ...
Rolady nadziewane pieczarkami i serem
Mięso wieprzowe należy rozbić jak na bitki, podczas rozbijania polecam posolić lekko oraz ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
wh0cd337793 propranolol buy atenolol augmentin tadacip buy celebrex tetracycline doxycycline
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.339