Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Ze względu na swój oleisty smak, jaja gęsie polecane są do wypieków, ciast, tortów, herbatników oraz produktów cukierniczych i piekarskich. Ponadto można je gotować i smażyć podobnie jak jajka kurze. Jednakże z uwagi na to, że są większe gotowanie trwa nieco dłużej.
Rozmiar
Ich masa może sięgać nawet do 200g.
Ciekawostki
Jajka te są bardzo pożywne, ale zarazem ciężkostrawne.
Nazwa w języku angielskim
Goose Eggs
Nazwa w języku francuskim
Oeuf d\'oie
Nazwa w języku niemieckim
Gänseeier

Jaja gęsie wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
775
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
185
kcal
Woda
70.4
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
13.9
g
Białko zwierzęce
13.9
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
852
mg
Węglowodany ogółem
1.35
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
647
mg
Leucyna
1188
mg
Lizyna
1030
mg
Metionina
624
mg
Cystyna
309
mg
Fenyloalanina
910
mg
Tyrozyna
664
mg
Treonina
797
mg
Tryptofan
282
mg
Walina
958
mg
Arginina
828
mg
Histydyna
346
mg
Alanina
683
mg
Kwas asparginowy
841
mg
Kwas glutaminowy
1937
mg
Glicyna
457
mg
Prolina
520
mg
Seryna
1043
mg
Sód
138
mg
Potas
210
mg
Wapń
60
mg
Fosfor
208
mg
Magnez
16
mg
Żelazo
3.64
mg
Cynk
1.33
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
retinol
185
μg
beta karoten
13
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.4
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
76
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
5.1
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.05
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.85
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.7
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.6
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
5.35
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
5.7
g
Kwas linolowy
0.68
g
Linolenowy
0.55
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.28
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.7
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.535