Opis:
Nazwa w języku angielskim
Bilberry
Nazwa w języku francuskim
Myrtille
Nazwa w języku niemieckim
Heidelbeere
Nazwa łacińska
Vaccinium myrtillus
Nazwa regionalna lub potoczna
W niektórych reginach borówka czarna nazywana jest także czernicą, czarną jagodą lub czarną borówką.
Smak
Owoc ma słodko-kwaśny smak.
Kolor
Charakteryzuje się czarnym kolorem z niebieskawym, woskowym nalotem i omszałą skórką.
Kształt
Owoce mają kulisty kształt.
Rozmiar
Dororastają do około 1 cm średnicy.
Sposób przechowywania
Można je przechowywać w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażalniku.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Nieświeże owoce stają się miękkie i zwiotczałe.
Zastosowanie
Sok wytwarzany z borówek stosowany jest do barwienia win. Z owoców wyrabia się dżemy i farsze. Można nimi także ozdabiać ciasta, desery, a także używać ich jako składnik sałatek oraz musów owocowych.
Definicja
Borówka jest gatunkiem należącym do rodziny wrzosowatych. Występuje w Azji i Europie. Gałązki jagody czarnej są zielone i kanciaste. Liście mają owalny kształt i jasno zielony kolor. Kwiaty charakteryzują się dzwonkowatym kształtem.
Dobre źródło
Owoce zawierają garbniki, kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy), pektyny, antocyjany, witaminy C i B1, prowitaminę A oraz karotenoidy.
Ciekawostki
Z liści krzewu przygotowuje się napary do płukania gardła.

Borówka czarna wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
189
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
45
kcal
Woda
86.1
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12.2
g
Sacharoza
0.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
3.2
g
Izoleucyna
37
mg
Leucyna
72
mg
Lizyna
20
mg
Metionina
19
mg
Cystyna
12
mg
Fenyloalanina
43
mg
Tyrozyna
14
mg
Treonina
33
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
49
mg
Arginina
59
mg
Histydyna
17
mg
Alanina
49
mg
Kwas asparginowy
92
mg
Kwas glutaminowy
148
mg
Glicyna
49
mg
Prolina
45
mg
Seryna
35
mg
Sód
1
mg
Potas
62
mg
Wapń
15
mg
Fosfor
14
mg
Magnez
2
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.45
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.84
mg
Jod
1.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
6
μg
retinol
0
μg
beta karoten
34
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1.88
mg
witamina B1 (tiamina)
0.018
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.018
mg
Niacyna
0.28
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.06
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
14.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.07
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.07
g
Kwas linolowy
0.17
g
Linolenowy
0.22
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.39
g

Przepisy z produktem:

Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 godzin ...
Owoce zapiekane w mascarpone
Myjemy truskawki i borówki.Truskawki kroimy na połówki i mieszamy delikatnie z borówkami.Tak ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.24
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});