Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Jaja kacze odznaczają się dość dużą zawartością i objętością żółtka. Stanowią dobry dodatek do sałatek oraz przekąsek. Można z nich również sporządzić jajecznicę, omlety jajka sadzone, na miękko oraz na twardo. Doskonale zagęszcza się nimi sosy, zupy oraz kremy do ciast. Nie są one jednak tak popularne, jak jaja kurze czy indycze.
Rozmiar
Osiągają około 60g wagi i 7cm w średnicy.
Ciekawostki
Wydmuszki jaj kaczych wykorzystywane są do robienia słynnych wielkanocnych pisanek łowickich.
Nazwa w języku angielskim
Egg of duck
Nazwa w języku francuskim
Oeufs de canard
Nazwa w języku niemieckim
Enteneier

Jaja kacze wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
776
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
185
kcal
Woda
70.83
g
Popiół
1.14
g
Białko ogółem
12.81
g
Białko zwierzęce
12.81
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
884
mg
Węglowodany ogółem
1.45
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
598
mg
Leucyna
1097
mg
Lizyna
951
mg
Metionina
576
mg
Cystyna
285
mg
Fenyloalanina
840
mg
Tyrozyna
613
mg
Treonina
736
mg
Tryptofan
260
mg
Walina
885
mg
Arginina
765
mg
Histydyna
320
mg
Alanina
631
mg
Kwas asparginowy
777
mg
Kwas glutaminowy
1789
mg
Glicyna
422
mg
Prolina
480
mg
Seryna
963
mg
Sód
146
mg
Potas
222
mg
Wapń
64
mg
Fosfor
220
mg
Magnez
17
mg
Żelazo
3.85
mg
Cynk
1.41
mg
Miedź
0.062
mg
Mangan
0.038
mg
Jod
0
mg
retinol
192
μg
beta karoten
14
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0
mg
witamina B1 (tiamina)
0.156
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.404
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.25
mg
foliany (kwas foliowy)
80
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.054
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.996
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.632
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3.681
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
6.084
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
6.525
g
Kwas linolowy
0.558
g
Linolenowy
0.102
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.223
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Robiłam i zrobiłam. Przepis rewelacyjny! Nie ma to jak domowy przecier:-) Ja dłużej gotuje, ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.494