Opis:
Zastosowanie
Masło stanowi doskonały dodatek do pieczywa. Jest również składnikiem wielu wypieków, zwłaszcza cukierniczych (największe ilości masła zawierają ciasta i ciastka kruche, francuskie, herbatniki i rogaliki). Znajduje ono także zastosowanie jako dodatek do sosów, ziemniaków i dań głównych. Ponadto można na nim smażyć, dusić, piec oraz gotować.
Kolor
Masło może mieć kolor od biało kremowego, przez kremowy do żółtawego.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce w temperaturze 5-7°C. Warto umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, co uchroni je przed pochłanianiem obcych zapachów.
Wpływ na organizm
W maśle znajdują się duże ilości witaminy A, karotenoidów oraz witaminy D i E pochodzenia naturalnego. Zawiera ono jednak dużą ilość szkodliwego dla człowieka cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powinno być spożywane przez osoby chore na miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego.
Ciekawostki
Tradycyjne masło jest koloru kremowego. Poprzez dodawanie beta-karotenu nabiera delikatnej, żółto-kremowej barwy. W handlu spotyka się masło o kolorze jasno pomarańczowym.
Nazwa w języku angielskim
Butter
Nazwa w języku francuskim
Beurre
Nazwa w języku niemieckim
Butter

Masło wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3076
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
742
kcal
Woda
16
g
Popiół
0.1
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0.7
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
248
mg
Węglowodany ogółem
0.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0.6
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
37
mg
Leucyna
62
mg
Lizyna
58
mg
Metionina
17
mg
Cystyna
6
mg
Fenyloalanina
32
mg
Tyrozyna
31
mg
Treonina
29
mg
Tryptofan
9
mg
Walina
47
mg
Arginina
22
mg
Histydyna
18
mg
Alanina
22
mg
Kwas asparginowy
50
mg
Kwas glutaminowy
144
mg
Glicyna
13
mg
Prolina
67
mg
Seryna
38
mg
Sód
9
mg
Potas
25
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
12
mg
Magnez
1
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.08
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
814
μg
retinol
751
μg
beta karoten
380
μg
witamina D
0.76
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.52
mg
witamina B1 (tiamina)
0.007
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.035
mg
Niacyna
0.02
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.01
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
2.49
g
Kwas kapronowy
1.56
g
Kwas kaprylowy
0.94
g
Kwas kaprynowy
2.18
g
Kwas laurynowy
2.73
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
8.73
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.86
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
20.27
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.78
g
Kwas stearynowy
8.73
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
49.27
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
1.09
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.54
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
21.67
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
26.26
g
Kwas linolowy
1.09
g
Linolenowy
1.17
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.26
g

Przepisy z produktem:

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na ...
Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240387 allopurinol tetracycline celebrex 200 mg proscar desyrel 50 mg
wh0cd337793 fluoxetine10mg cipro benicar diclofenac furosemide furosemide 20 mg tab trazodone
wh0cd708121 lasix without prescriptions allopurinol zithromax go here synthroid where to buy ...
wh0cd294750 Adalat Tablets inderal propranolol
wh0cd871195 buy robaxin online buy proscar clomid buy celexa
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.5