Opis:
Zastosowanie
Masło stanowi doskonały dodatek do pieczywa. Jest również składnikiem wielu wypieków, zwłaszcza cukierniczych (największe ilości masła zawierają ciasta i ciastka kruche, francuskie, herbatniki i rogaliki). Znajduje ono także zastosowanie jako dodatek do sosów, ziemniaków i dań głównych. Ponadto można na nim smażyć, dusić, piec oraz gotować.
Kolor
Masło może mieć kolor od biało kremowego, przez kremowy do żółtawego.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w lodówce w temperaturze 5-7°C. Warto umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, co uchroni je przed pochłanianiem obcych zapachów.
Wpływ na organizm
W maśle znajdują się duże ilości witaminy A, karotenoidów oraz witaminy D i E pochodzenia naturalnego. Zawiera ono jednak dużą ilość szkodliwego dla człowieka cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie powinno być spożywane przez osoby chore na miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego.
Ciekawostki
Tradycyjne masło jest koloru kremowego. Poprzez dodawanie beta-karotenu nabiera delikatnej, żółto-kremowej barwy. W handlu spotyka się masło o kolorze jasno pomarańczowym.
Nazwa w języku angielskim
Butter
Nazwa w języku francuskim
Beurre
Nazwa w języku niemieckim
Butter

Masło wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3076
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
742
kcal
Woda
16
g
Popiół
0.1
g
Białko ogółem
0.7
g
Białko zwierzęce
0.7
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
248
mg
Węglowodany ogółem
0.7
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0.6
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
37
mg
Leucyna
62
mg
Lizyna
58
mg
Metionina
17
mg
Cystyna
6
mg
Fenyloalanina
32
mg
Tyrozyna
31
mg
Treonina
29
mg
Tryptofan
9
mg
Walina
47
mg
Arginina
22
mg
Histydyna
18
mg
Alanina
22
mg
Kwas asparginowy
50
mg
Kwas glutaminowy
144
mg
Glicyna
13
mg
Prolina
67
mg
Seryna
38
mg
Sód
9
mg
Potas
25
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
12
mg
Magnez
1
mg
Żelazo
0.1
mg
Cynk
0.08
mg
Miedź
0.01
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
814
μg
retinol
751
μg
beta karoten
380
μg
witamina D
0.76
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
2.52
mg
witamina B1 (tiamina)
0.007
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.035
mg
Niacyna
0.02
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.01
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
2.49
g
Kwas kapronowy
1.56
g
Kwas kaprylowy
0.94
g
Kwas kaprynowy
2.18
g
Kwas laurynowy
2.73
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
8.73
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.86
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
20.27
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.78
g
Kwas stearynowy
8.73
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
49.27
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
1.09
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0.54
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
21.67
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
26.26
g
Kwas linolowy
1.09
g
Linolenowy
1.17
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.26
g

Przepisy z produktem:

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na ...
Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
O wieprzowinie ~ Gość
wh0cd508011 sinequan tricor lipitor
wh0cd700395 cheap kamagra
wh0cd614281 Arimidex Online
>Picie kawy powoduje palpitacje serca i zwiększa tętno. Może tak >się zdarzyć - ale tylko ...
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.32