Opis:
Zastosowanie
Filety z dorsza są łatwo dostępne i popularne. Mięso jest bardzo delikatne i kruche, przed obróbką warto je skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Dzięki temu będzie bardziej jędrne oraz usunięty zostanie charakterystyczny, morski zapach. Pozbawione ości filety z dorsza są białe, bardzo chude i lekkostrawne. Wykorzystywane są do przyrządzania potraw niskokalorycznych. Mogą być podawane gotowane, gotowane na parze, grillowane, pieczone lub wędzone. Smażone filety z dorsza powinny być uprzednio panierowane, co zapobiega ich łatwemu przypalaniu się. Dorsza zazwyczaj doprawia się koperkiem, tymiankiem, bazylią i sokiem z cytryny, natomiast goździki lub ostra papryka zaostrzą łagodny smak tej ryby.
Cechy charakterystyczne
Jest to ryba pozbawiona wnętrzności, kręgosłupa, ości oraz skóry. Filety są bardziej popularne, niż świeża ryba, gdyż nie wymagają wcześniejszego oczyszczania. Można je kupić świeże lub mrożone. Mięso z filetów nie jest tak samo aromatyczne jak cała ryba.
Nazwa w języku angielskim
Cod fish fillet
Nazwa w języku francuskim
Filet de cabillaud
Nazwa w języku niemieckim
Kabeljau Filet

Dorsz filet wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
343
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
82
kcal
Woda
81.2
g
Popiół
1.2
g
Białko ogółem
17.8
g
Białko zwierzęce
17.8
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
43
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
821
mg
Leucyna
1447
mg
Lizyna
1635
mg
Metionina
527
mg
Cystyna
191
mg
Fenyloalanina
695
mg
Tyrozyna
601
mg
Treonina
781
mg
Tryptofan
199
mg
Walina
917
mg
Arginina
1066
mg
Histydyna
524
mg
Alanina
1077
mg
Kwas asparginowy
1823
mg
Kwas glutaminowy
2658
mg
Glicyna
855
mg
Prolina
630
mg
Seryna
726
mg
Sód
54
mg
Potas
413
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
203
mg
Magnez
32
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.5
mg
Miedź
0.06
mg
Mangan
0.01
mg
Jod
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
12
μg
retinol
12
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
1
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.1
mg
Niacyna
2.1
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
7
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.9
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.009
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.091
g
Kwas stearynowy
0.03
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.061
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.015
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.1
g
Kwas linolowy
0.005
g
Linolenowy
0.001
g
Kwas arachidonowy
0.022
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.064
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.01
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.12
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g

Przepisy z produktem:

Dorsz w sosie pomarańczowym z ziemniakami
Ziemniaki pokroić na grube plastry i rozłożyć na czterech arkuszach papieru do pieczenia ...
Smaczna ryba po grecku
Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce.Filety z dorsza myjemy, solimy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.458
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});