Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Opis:
Zastosowanie
Udka z kury najczęściej podaje się pieczone w piekarniku lub na grillu, ale także duszone lub gotowane. Można z nich robić zupy, rosoły, wywary oraz potrawki. Najczęściej obtacza się je w panierce z bułki tartej oraz jajku, a następnie smaży w głębokim tłuszczu, co sprawia, że skórka jest bardzo chrupiąca. Do dań z kurczakiem doskonale pasują ziemniaki, ryż oraz pieczywo.
Smak
Delikatny, lekko słodkawy smak.
Zapach
Charakterystczny, łagodny.
Kolor
Mięso może mieć barwę od białej do jasnoróżowej.
Przerost tłuszczowy
nieznaczny
Pochodzenie
Udko uzyskiwane jest po rozbiorze tuszki kurczaka.
Struktura mięsa
Mięso jest miękkie, delikatne i soczyste, dość zwarte, okalające kość udową.
Dobre źródło
Udko z kury jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych: cynku, magnezu i potasu.
Nazwa w języku angielskim
Chicken leg
Nazwa w języku francuskim
Pilons de poulet
Nazwa w języku niemieckim
Hühnerbein
Cechy świeżego mięsa
Udko to kawałek nogi, składający się z kości udowej i otaczających ją mięśni. Mięso jest miękkie, delikatne i soczyste. Może mieć barwę od białej do jasnoróżowej. Ma nieznaczny przerost tkanki tłuszczowej.
Gdzie kupić
supermarket, sklep osiedlowy, rzeźnik
Metoda pakowania
próżniowe, na tackach
Metoda przygotowania
duszenie, gotowanie, pieczenie, smażenie
Wykorzystanie
rosół, zupy, wywary, pieczone i smażone w całości
Przechowywanie mięsa surowego
sposób przechowywania czas i temperatura
surowe kawałki zamrożone przechowujemy maksymalnie do 10 miesięcy ww temperaturze od – 12 do -18ºC
surowe kawałki przechowujemy w lodówce maksymalnie do 2 dni w temperaturze od 2-7ºC
gotowane kawałki przechowujemy w zamrażarce maksymalnie do 4 miesięcy w temperaturze od -12 do -18ºC
gotowane kawałki, przechowujemy maksymalnie do 4 dni w lodówce w temperaturze od 2-7ºC
Rozmrażanie
metoda opis
rozmrażanie w lodówce Po wyjęciu mięsa z zamrażalnika, przekładamy je do części chłodzącej lodówki. Rozmrażanie odbywa się w temp. od 4ºC do 7ºC.
rozmrożenie z wykorzystaniem płynów Owinięte w folię mięso przekładamy do naczynia z wodą. Wodę zmieniamy regularnie co 30 min. do momentu rozmrożenia mięsa.
rozmrażanie w mikrofalówce Wyjęte mięso z foli umieszczamy w mikrofalówce i wybieramy opcję \"Rozmrażanie\". Metoda ta jest szybka ale mięso jest poddawane obróbce cieplnej, nie jest polecana.

Udo z kury wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
783
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
187
kcal
Woda
69.9
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
18.2
g
Białko zwierzęce
18.2
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
83
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
911
mg
Leucyna
1325
mg
Lizyna
1484
mg
Metionina
485
mg
Cystyna
241
mg
Fenyloalanina
707
mg
Tyrozyna
588
mg
Treonina
752
mg
Tryptofan
204
mg
Walina
883
mg
Arginina
1133
mg
Histydyna
536
mg
Alanina
1051
mg
Kwas asparginowy
1618
mg
Kwas glutaminowy
2660
mg
Glicyna
1144
mg
Prolina
865
mg
Seryna
639
mg
Sód
79
mg
Potas
198
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
149
mg
Magnez
21
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
1.8
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
123
μg
retinol
37
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
5.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.3
mg
foliany (kwas foliowy)
11
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.3
μg
witamina C
2.5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.02
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.1
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
2.48
g
Kwas stearynowy
0.7
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
4.9
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
4.05
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.12
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
4.17
g
Kwas linolowy
2.34
g
Linolenowy
0.11
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0.08
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.01
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.02
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.03
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
2.6
g

Przepisy z produktem:

Chicken lollipop
Przyrządzamy masę: mieszamy mąkę, jajko, sól, pieprz i ocet.Kawałki kurczaka mieszamy w ...
Kurczak smażony w cieście
1.Umyte mięso obsypujemy solą, pieprzem i 3 łyżkami mąki. Do roztrzepanego z wodą jajka ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.198
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});