Opis:
Zastosowanie
Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych ryb w Polsce. Jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw przygotowywanych na Wigilię. Na stoiskach rybnych możemy kupić rybę żywą, świeżo zabitą, a także w postaci filetów i dzwonek. Karp najlepiej smakuje smażony, gotowany na parze oraz duszony. Możemy go także piec i grillować. Doskonale nadaje się do wędzenia (po obróbce mięso jest soczyste i jędrne). Mięso karpia ma charakterystyczny zapach i posmak mułu. Aby się go pozbyć możemy je moczyć w mleku z pieprzem, z ząbkami czosnku lub cebulą (nie dłużej niż 15 godzin) lub obłożyć plasterkami cebuli i marynować przez 10 godzin w lodówce. Mięso jest delikatne, żółto-kremowe, tłuste i ościste. Ości łatwo odchodzą od mięsa (ułatwia to np. filetowanie). Karp należy do ryb o niskiej wartości użytkowej, <60% (dla porównania, węgorz: >75%). Rybę doprawiamy natką pietruszki, imbirem, gorczycą, czarnym pieprzem, mielonym czosnkiem, rozmarynem lub sokiem z cytryny.
Występowanie
Początkowo występował w rozlewiskach Morza Egejskiego, Kaspijskiego, Aralskiego i Czarnego. Jednakże odporność tej ryby na różne strefy klimatyczne przyczniła się do tego, iż Karp występuje teraz niemalże na całym świecie.
Gatunek, rodzina
Należy do rzędu karpiokształtnych, do rodziny karpiowatych.
Cechy charakterystyczne
Karp ma wydłużone i lekko spłaszczone ciało. Osiąga do 1 m długości i waży do 30 kg. Linia boczna jest bardzo słabo widoczna. Głowa ryby jest stosunkowo duża w porównaniu do reszty ciała. Posiada duże i silnie osadzone łuski. Przybiera odcienie brunatnobrązowe lub żółtobrązowe, barwa uwarunkowana jest w dużym stopniu od środowiska, w którym żeruje.
Nazwa w języku angielskim
Carp
Nazwa w języku francuskim
La carpe commune
Nazwa w języku niemieckim
Karpfen

Karp wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
532
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
127
kcal
Woda
76.6
g
Popiół
1.5
g
Białko ogółem
17.8
g
Białko zwierzęce
17.8
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
66
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
822
mg
Leucyna
1449
mg
Lizyna
1638
mg
Metionina
528
mg
Cystyna
191
mg
Fenyloalanina
696
mg
Tyrozyna
602
mg
Treonina
782
mg
Tryptofan
200
mg
Walina
919
mg
Arginina
1067
mg
Histydyna
525
mg
Alanina
1078
mg
Kwas asparginowy
1826
mg
Kwas glutaminowy
2662
mg
Glicyna
856
mg
Prolina
631
mg
Seryna
728
mg
Sód
30
mg
Potas
387
mg
Wapń
10
mg
Fosfor
215
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.7
mg
Cynk
0.9
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
0.05
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
9
μg
retinol
9
μg
beta karoten
0.63
μg
witamina D
5
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.63
mg
witamina B1 (tiamina)
0.068
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.05
mg
Niacyna
1.5
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.17
mg
foliany (kwas foliowy)
10
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
2
μg
witamina C
1
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.114
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.657
g
Kwas stearynowy
0.185
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
1.1
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
1.15
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.071
g
Kwas erukowy
0.402
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
2.3
g
Kwas linolowy
0.517
g
Linolenowy
0.27
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.058
g
Kwas arachidonowy
0.152
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.238
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.082
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0.114
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
1.4
g

Przepisy z produktem:

Karp gotowany
Cebulę i buraki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Wkładamy warzywa do dość szerokiego i ...
Karp pieczony z pieczarkami i ziemniakami
Uprzednio przygotowaną i oczyszczoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sól i ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.301
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});