Opis:
Definicja
Jabłka to owoce jabłoni, drzewa uprawianego w sadach i ogrodach. Występują w klimacie umiarkowanym, mają wiele odmian.
Zastosowanie
Jabłka najczęściej jedzone są na surowo, gotowane, pieczone lub suszone. Wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast. Mogą być jednym ze składników soków, napoi, kompotów, dżemów i konfitur.
Smak
Owoce mają kwaśny, winny lub cierpki smak.
Kolor
Jabłka są czerwone, żółte lub zielone w zależności od odmiany.
Zapach
Charakteryzują się delikatnym, prawie niewyczuwalnym zapachem.
Kształt
Mają kulisty kształt z wgłębieniem przy ogonku.
Rozmiar
Rozmiar owoców uzależniony jest od odmiany.
Sposób przechowywania
Powinny być przechowywane w chłodnych i zacienionych miejscach.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże jabłka mają jędrną i niepomarszczoną skórkę. Po przekrojeniu charakteryzują się soczystym miąższem.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem witaminy C i błonnika.
Ciekawostki
Dawniej jabłko było symbolem zła, zdrady, trucizny. Powodem przypisywania mu tych negatywnych cech jest prawdopodobnie jego symboliczny udział w poznaniu dobra i zła przez biblijnych Adama i Ewę.
Nazwa w języku angielskim
Apple
Nazwa w języku francuskim
Pomme
Nazwa w języku niemieckim
Apfel
Nazwa łacińska
Malus domestica

Jabłko wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
193
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
46
kcal
Woda
86.8
g
Popiół
0.3
g
Białko ogółem
0.4
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.4
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
12.1
g
Sacharoza
3.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.3
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
17
mg
Leucyna
30
mg
Lizyna
29
mg
Metionina
4
mg
Cystyna
6
mg
Fenyloalanina
12
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
19
mg
Arginina
13
mg
Histydyna
10
mg
Alanina
22
mg
Kwas asparginowy
100
mg
Kwas glutaminowy
54
mg
Glicyna
18
mg
Prolina
15
mg
Seryna
21
mg
Sód
2
mg
Potas
134
mg
Wapń
4
mg
Fosfor
9
mg
Magnez
3
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.16
mg
Miedź
0.04
mg
Mangan
0.08
mg
Jod
1.6
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
4
μg
retinol
0
μg
beta karoten
24
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.49
mg
witamina B1 (tiamina)
0.034
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.026
mg
Niacyna
0.17
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.03
mg
foliany (kwas foliowy)
6
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
9.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.04
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.08
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.09
g

Przepisy z produktem:

Wędzona gęś gotowana metodą sous vide na puree z modrej kapusty ze szpinakowymi szagówkami i redukcją marchwiowo-pomarańczową
Piersi z gęsi nacieramy przyprawami, schładzamy ok. 1,5 godziny. Do urządzenia wędzarniczego ...
Przepiórka na tagliatelle z warzyw
Jabłko kroimy w kostkę, doprawiamy majerankiem. Faszerujemy przepiórkę, wkładając pokrojone ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
https://loansforbadcredit.us.com/ - bad credit loans direct lenders
https://essaywritingservices.us.com/ - how to assign oxidation number
Sernix ~ Gość
essay writing service
https://paydayloans.us.org/ - payday loans
https://paydayloans.us.org/ - personal loans
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.24