Definicja
Jabłka to owoce jabłoni, drzewa uprawianego w sadach i ogrodach. Występują w klimacie umiarkowanym, mają wiele odmian.
Zastosowanie
Jabłka najczęściej jedzone są na surowo, gotowane, pieczone lub suszone. Wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast. Mogą być jednym ze składników soków, napoi, kompotów, dżemów i konfitur.
Smak
Owoce mają kwaśny, winny lub cierpki smak.
Kolor
Jabłka są czerwone, żółte lub zielone w zależności od odmiany.
Zapach
Charakteryzują się delikatnym, prawie niewyczuwalnym zapachem.
Kształt
Mają kulisty kształt z wgłębieniem przy ogonku.
Rozmiar
Rozmiar owoców uzależniony jest od odmiany.
Sposób przechowywania
Powinny być przechowywane w chłodnych i zacienionych miejscach.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże jabłka mają jędrną i niepomarszczoną skórkę. Po przekrojeniu charakteryzują się soczystym miąższem.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem witaminy C i błonnika.
Ciekawostki
Dawniej jabłko było symbolem zła, zdrady, trucizny. Powodem przypisywania mu tych negatywnych cech jest prawdopodobnie jego symboliczny udział w poznaniu dobra i zła przez biblijnych Adama i Ewę.
Nazwa w języku angielskim
Nazwa w języku francuskim
Nazwa w języku niemieckim
Nazwa łacińska