Opis:
Definicja
Morele są jadalnymi owocami drzewa z rodziny różowatych. Pochodzą z Chin, ale uprawia się je w wielu miejscach na świecie, w tym w Polsce.
Zastosowanie
Przede wszystkim morele jedzone są na surowo. Można też zrobić z nich przetwory takie jak: kompoty, dżemy, marmolady, konfitury, soki oraz napoje. Kandyzowane morele są nieodłącznym elementem tortów, ciast, a także kruchych ciasteczek. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi: mlekiem, jogurtami i serami. Ponadto morele można udusić, ugotować, używać do tart, placków, ciastek, naleśników, zup, sufletów, kremów i sorbetów.
Smak
Mają słodki smak o silnym aromacie.
Kolor
Skórka owocu jest w pomarańczowo-żółta, niekiedy czerwonawa, deliktanie omszona.
Zapach
Chrakteryzują się słodkim zapachem.
Kształt
Maja kulisty, niesymetryczny kształt z wyrażną bruzdą z przodu.
Rozmiar
Osiągają około 3 cm. średnicy.
Sposób przechowywania
Należy je przechwowywać w chłodnych i zacienionych miejscach.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże morele są jędrne, mają sprężystą i niepomarszczoną skórkę bez przebarwień.
Dobre źródło
Są dobrym źródłem likopenu, witaminy A , C oraz żelaza. Zawierają dużo beta-karotenu i likopenu, które zapobiegają chorobom serca.
Ciekawostki
Historia uprawy moreli sięga ponad 4000 lat.
Nazwa w języku angielskim
Apricot
Nazwa w języku francuskim
Abricot
Nazwa w języku niemieckim
Aprikose
Nazwa łacińska
Armeniaca vulgaris

Morele wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
196
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
47
kcal
Woda
86.4
g
Popiół
0.6
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.9
g
Sacharoza
5.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
1.7
g
Izoleucyna
27
mg
Leucyna
45
mg
Lizyna
45
mg
Metionina
9
mg
Cystyna
14
mg
Fenyloalanina
24
mg
Tyrozyna
20
mg
Treonina
32
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
33
mg
Arginina
20
mg
Histydyna
25
mg
Alanina
54
mg
Kwas asparginowy
335
mg
Kwas glutaminowy
95
mg
Glicyna
27
mg
Prolina
42
mg
Seryna
45
mg
Sód
1
mg
Potas
275
mg
Wapń
23
mg
Fosfor
21
mg
Magnez
7
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.14
mg
Miedź
0.15
mg
Mangan
0.18
mg
Jod
0.5
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
254
μg
retinol
0
μg
beta karoten
1532
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.5
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.05
mg
Niacyna
0.8
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.07
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
6.7
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.01
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.01
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.09
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.09
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Galantyna z kurczaka z morelami i śliwką.
Trybowanie luzowanie kurczaka zaczniemy od odcięcia szyjki oraz gruczołu łojowego w postaci ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.934
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});