Kategorie

Produkty z półki:

Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
SAGA One-Up Aroma to innowacyjny papier do gotowania i pieczenia w nowym, funkcjonalnym ...
Papier do gotowanie SAGA One-up 33x42 (50 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)
Papier do gotowania SAGA w innowacyjnej formie podania SAGA One-Up. Ciekawie zaprojektowane ...
Papier do gotowania SAGA One-Up 33x42 (100 arkuszy)

Podudzie z gęsi

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Zastosowanie
Podudzie wykorzystywane jest głównie do dań pieczonych, smażonych oraz gotowanych. Można z niego robić zupy, rosoły oraz potrawki. Po odpowiednim przyprawieniu lub marynowaniu można je piec w piekarniku lub na ruszcie, smażyć na patelni. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie wymaga dużej ilości innych tłuszczy w czasie pieczenia.
Smak
Ma delikatny, mięsny smak.
Zapach
Odznacza się charakterystcznym zapachem dla mięsa drobiowego.
Kolor
Mięso ma ciemnoczerwony kolor.
Przerost tłuszczowy
Charakteryzuje się wysokim przerostem tłuszczowym.
Pochodzenie
Podudzie uzyskujemy przy rozbiorze tuszki gęsi.
Struktura mięsa
Na podudzie składa się kość piszczelowa i strzałkowa wraz z przylegającymi mięśniami i ścięgnami. Mięso z tej partii gęsi jest lekko twarde, ale soczyste.
Dobre źródło
Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka oraz żelaza, zawiera jednak wysoki poziom tłuszczu.
Nazwa w języku angielskim
Goose leg

Podudzie z gęsi wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
1416
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
339
kcal
Woda
53.3
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
14.1
g
Białko zwierzęce
14.1
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
80
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
643
mg
Leucyna
1202
mg
Lizyna
1255
mg
Metionina
351
mg
Cystyna
99
mg
Fenyloalanina
619
mg
Tyrozyna
502
mg
Treonina
653
mg
Tryptofan
204
mg
Walina
701
mg
Arginina
950
mg
Histydyna
396
mg
Alanina
890
mg
Kwas asparginowy
1330
mg
Kwas glutaminowy
2236
mg
Glicyna
871
mg
Prolina
628
mg
Seryna
566
mg
Sód
48
mg
Potas
243
mg
Wapń
5
mg
Fosfor
152
mg
Magnez
18
mg
Żelazo
2.4
mg
Cynk
1.66
mg
Miedź
0.17
mg
Mangan
0.02
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
30
μg
retinol
30
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
7.6
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.2
mg
witamina B1 (tiamina)
0.12
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.03
mg
Niacyna
6.4
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.58
mg
foliany (kwas foliowy)
2.1
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0.12
μg
witamina C
0
mg
Kwas kaprylowy
0.03
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.15
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
5.39
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.03
g
Kwas stearynowy
1.7
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
7.3
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
14.06
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.24
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
15.72
g
Kwas linolowy
5.42
g
Linolenowy
1.12
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
6.8
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.199
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});