Opis:
Definicja
Owoce cytrusowe pochodzą z wschodniej Azji. Drzewka pomarańczowe rosną w lasach tropikalnych i osiągają około 9 m wysokości.
Zastosowanie
Zarówno skórka jak i miąższ pomarańczy ma szerokie zastosowanie w kulinariach. Owoce można jeść na surowo, ale również robić z nich soki napoje, herbaty, dżemy i marmolady. Stosuje się je także jako składnik sałatek, deserów, lodów, potraw mięsnych i rybnych. Skórkę z pomarańczy możemy kandyzować, suszyć, trzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodawać do wypieków cukierniczych. Sok z pomarańczy stanowi bazę do wielu drinków, likierów oraz nalewek.
Smak
Mają słodko-kwaśny smak.
Kolor
Owoce są pomarańczowego koloru.
Zapach
Charakteryzują się słodkim i orzeźwiającym zapachem.
Kształt
Mają kulisty kształt.
Rozmiar
Rozmiar owoców zależy od odmiany.
Sposób przechowywania
Najlepiej przechowywać je w chłodnych i zacienionych miejscach.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce mają jędrną, sprężystą, nieprzebarwioną i twardą skórkę. Powinny być również ciężkie w stosunku do swojej wielkości.
Dobre źródło
Pomarańcze zawierają bardzo dużo witaminy C.
Ciekawostki
Z jednego drzewa pomarańczy można zebrać do 1000 owoców rocznie zapewniając zbiory nawet przez 80 lat.
Nazwa w języku angielskim
Orange
Nazwa w języku francuskim
Orange
Nazwa w języku niemieckim
Orange
Nazwa łacińska
Citrus sinensis

Pomarańcza wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
183
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
44
kcal
Woda
87.1
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
0.9
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.9
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.3
g
Sacharoza
3.9
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.9
g
Izoleucyna
31
mg
Leucyna
28
mg
Lizyna
57
mg
Metionina
17
mg
Cystyna
13
mg
Fenyloalanina
39
mg
Tyrozyna
22
mg
Treonina
17
mg
Tryptofan
7
mg
Walina
41
mg
Arginina
69
mg
Histydyna
17
mg
Alanina
66
mg
Kwas asparginowy
150
mg
Kwas glutaminowy
129
mg
Glicyna
109
mg
Prolina
59
mg
Seryna
31
mg
Sód
3
mg
Potas
183
mg
Wapń
33
mg
Fosfor
23
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.15
mg
Miedź
0.07
mg
Mangan
0.03
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
19
μg
retinol
0
μg
beta karoten
114
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.19
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.03
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.1
mg
foliany (kwas foliowy)
30
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
49
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.03
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.04
g
Kwas linolowy
0.03
g
Linolenowy
0.01
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.04
g

Przepisy z produktem:

Naleśniki w trzech kolorach z lodami i truskawkami.
Mus: Połowę truskawek miksujemy za pomocą blendera na postać musu. Resztę truskawek użyjemy ...
Sałatka z kurczaka i pomarańczy
Grillowaną pierś z kurczaka kroimy w dość cienkie plastry.Ogórka kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.511
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});