Opis:
Definicja
Białe porzeczki są owocami krzewu z rodziny agrestowatych.
Zastosowanie
Owoce można jeść na surowo lub w postaci przetworów - dżemów, konfitur, kompotów, soków i napoi. Mogą także służyć do produkcji win.
Smak
Białe porzeczki mają słodko-kwaśny smak.
Kolor
Charakteryzują się białoszarym kolorem.
Kształt
Owoce są kuliste i drobne.
Rozmiar
Ich średnica wynosi kilka milimetrów.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże białe porzeczki powinny być twarde, sprężyste i gładkie.
Dobre źródło
Zawierają dużo witaminy C oraz potasu, wapnia i magnezu.
Nazwa w języku angielskim
White currants
Nazwa w języku francuskim
Groseilles blanches
Nazwa w języku niemieckim
Weiße Johannisbeeren

Porzeczki białe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
138
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
33
kcal
Woda
85.2
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
13.1
g
Sacharoza
0.6
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
6.4
g
Izoleucyna
10
mg
Leucyna
25
mg
Lizyna
27
mg
Metionina
43
mg
Cystyna
20
mg
Fenyloalanina
25
mg
Tyrozyna
22
mg
Treonina
35
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
35
mg
Arginina
90
mg
Histydyna
48
mg
Alanina
53
mg
Kwas asparginowy
158
mg
Kwas glutaminowy
263
mg
Glicyna
38
mg
Prolina
43
mg
Seryna
60
mg
Sód
1
mg
Potas
275
mg
Wapń
30
mg
Fosfor
23
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
0.22
mg
Miedź
0.13
mg
Mangan
0.66
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.11
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.02
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
40
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.03
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.07
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Sernix ~ Gość
short term payday loans guaranteed loans for bad credit best short term loans short term fast cash ...
buy essay online buy an essay paper online essay https://buyessay.us.com - buy essays
payday loans for bad credit personal loans for bad credit bad credit personal loans nyc ...
buy essay buy college essays help for essay writing buy persuasive essay
custom essay writing services essay writing service essay writing services reviews essay writing ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.24