Opis:
Definicja
Białe porzeczki są owocami krzewu z rodziny agrestowatych.
Zastosowanie
Owoce można jeść na surowo lub w postaci przetworów - dżemów, konfitur, kompotów, soków i napoi. Mogą także służyć do produkcji win.
Smak
Białe porzeczki mają słodko-kwaśny smak.
Kolor
Charakteryzują się białoszarym kolorem.
Kształt
Owoce są kuliste i drobne.
Rozmiar
Ich średnica wynosi kilka milimetrów.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże białe porzeczki powinny być twarde, sprężyste i gładkie.
Dobre źródło
Zawierają dużo witaminy C oraz potasu, wapnia i magnezu.
Nazwa w języku angielskim
White currants
Nazwa w języku francuskim
Groseilles blanches
Nazwa w języku niemieckim
Weiße Johannisbeeren

Porzeczki białe wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
138
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
33
kcal
Woda
85.2
g
Popiół
0.5
g
Białko ogółem
1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
13.1
g
Sacharoza
0.6
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
6.4
g
Izoleucyna
10
mg
Leucyna
25
mg
Lizyna
27
mg
Metionina
43
mg
Cystyna
20
mg
Fenyloalanina
25
mg
Tyrozyna
22
mg
Treonina
35
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
35
mg
Arginina
90
mg
Histydyna
48
mg
Alanina
53
mg
Kwas asparginowy
158
mg
Kwas glutaminowy
263
mg
Glicyna
38
mg
Prolina
43
mg
Seryna
60
mg
Sód
1
mg
Potas
275
mg
Wapń
30
mg
Fosfor
23
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
1
mg
Cynk
0.22
mg
Miedź
0.13
mg
Mangan
0.66
mg
Jod
1.4
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.11
mg
witamina B1 (tiamina)
0.08
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.02
mg
Niacyna
0.2
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
5
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
40
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.03
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.07
g
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Your Domain Name essay writing service custom essay writing service reviews ...
Sernix ~ Gość
payday loans online payday loans online payday loans online https://paydayloansonline.us.com/ - ...
online payday advance loan additional reading payday loan online https://onlineloans.us.com/
click for source photo assignment essays writing services best essay writing service reviews
write website to write essays https://writemyessay.us.com/ essay writing service
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.399