Porzeczki czerwone

Wartości odżywcze produktu
Opis:
Definicja
Owoce krzewu z rodziny agrestowatych. Pochodzą z Europy, gdzie do dziś występują w stanie dzikim. Obecnie uprawia się je również w Azji.
Zastosowanie
Czerwone porzeczki jedzone są na surowo. Ponadto mogą być składnikiem dżemów, konfitur, win, soków i napoi.
Smak
Czerwone porzeczki są kwaśne.
Kolor
Mają czerwony kolor.
Zapach
Charakteryzują się delikatnym, prawie niewyczuwalnym zapachem.
Kształt
Owoce są kuliste.
Rozmiar
Ich średnica wynosi kilka milimetrów.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnych i zacienionych miejscach.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce są jędrne, sprężyste i twarde. Ich powierzchnia powinna być gładka.
Dobre źródło
Zawierają dużo witaminy C i PP oraz potasu, wapnia i fosforu.
Nazwa regionalna lub potoczna
Inna nazwa to porzeczka zwyczajna.
Nazwa w języku angielskim
Red Currants
Nazwa w języku francuskim
Groseilles
Nazwa w języku niemieckim
Rote Johannisbeeren
Nazwa łacińska
Ribes rubrum

Porzeczki czerwone wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
130
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
31
kcal
Woda
84.2
g
Popiół
0.7
g
Białko ogółem
1.1
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.1
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
13.8
g
Sacharoza
0.3
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
7.7
g
Izoleucyna
11
mg
Leucyna
29
mg
Lizyna
31
mg
Metionina
47
mg
Cystyna
22
mg
Fenyloalanina
29
mg
Tyrozyna
25
mg
Treonina
38
mg
Tryptofan
7
mg
Walina
38
mg
Arginina
99
mg
Histydyna
51
mg
Alanina
58
mg
Kwas asparginowy
173
mg
Kwas glutaminowy
287
mg
Glicyna
42
mg
Prolina
47
mg
Seryna
67
mg
Sód
2
mg
Potas
259
mg
Wapń
36
mg
Fosfor
33
mg
Magnez
12
mg
Żelazo
0.9
mg
Cynk
0.22
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.7
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
4
μg
retinol
0
μg
beta karoten
24
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.4
mg
witamina B1 (tiamina)
0.04
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.022
mg
Niacyna
0.27
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.04
mg
foliany (kwas foliowy)
11
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
45.8
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.03
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.03
g
Kwas linolowy
0.04
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.07
g

Przepisy z produktem:

Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 godzin ...
Pieczone jabłka z porzeczkami
Jabłka myjemy i osuszamy. Następnie usuwamy gniazda nasienne - możemy do tego użyć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.258
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});