Opis:
Zastosowanie
Mięso łososia doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania. Bardzo popularne jest również w formie wędzonych płatów. Na rynku rozpowszechnione są gatunki charakteryzujące się pomarańczowym i jędrnym mięsem. Bałtyckie łososie wyróżniają się białą barwą mięsa. Rybę najlepiej doprawiać tylko solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie koperkiem. Doskonale też smakują z gęstymi sosami, np: śmietanowymi. Nadmiar przypraw może tłumić charakterystyczny smak mięsa. Należy do ryb ubogich w ości, z cienką skórą i małą ilością odpadów. Łosoś znakomicie nadaje się do marynowania, konserwowania i wędzenia.
Występowanie
Występuje w wodach północnych Ameryki Północnej, Europy i Azji. Łosoś żyje w dwóch środowiskach, za młodu w rzekach górskich oraz rzekach nizinnych, dopiero poźniej wędruje do morza.
Gatunek, rodzina
Łosoś należy do rzędu łososiokształtnych, do rodziny łososiowatych.
Cechy charakterystyczne
Łosoś osiąga długość do 150cm i masę do 24kg. Ciało jest wrzecionowate, wydłużone. Ryba ta posiada drobne, mocno osadzone łuski. Linia boczna jest bardzo dobrze widoczna, a na linii grzbietowej występuje mała, czerwono-szara płetwa tłuszczowa. Głowa łososia jest dość duża i silnie uzębiona. Młode łososie mają duże ciemne plamy i czerwone kropki, natomiast dorosłe osobniki wyróżniają się nieregularnymi plamami na górnej połowie ciała. Boki łososia są szarosrebrzyste.
Nazwa w języku angielskim
Salmon
Nazwa w języku francuskim
Saumon
Nazwa w języku niemieckim
Lachs

Łosoś wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
871
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
208
kcal
Woda
64.9
g
Popiół
1.1
g
Białko ogółem
20.4
g
Białko zwierzęce
20.4
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
55
mg
Węglowodany ogółem
0
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
968
mg
Leucyna
1615
mg
Lizyna
1870
mg
Metionina
626
mg
Cystyna
219
mg
Fenyloalanina
845
mg
Tyrozyna
759
mg
Treonina
860
mg
Tryptofan
209
mg
Walina
1107
mg
Arginina
1221
mg
Histydyna
549
mg
Alanina
1271
mg
Kwas asparginowy
2025
mg
Kwas glutaminowy
2830
mg
Glicyna
960
mg
Prolina
721
mg
Seryna
896
mg
Sód
59
mg
Potas
363
mg
Wapń
9
mg
Fosfor
240
mg
Magnez
27
mg
Żelazo
0.3
mg
Cynk
0.4
mg
Miedź
0
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
50
μg
witamina D
519
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
3.6
mg
witamina B1 (tiamina)
0.2
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.2
mg
Niacyna
8.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.6
mg
foliany (kwas foliowy)
26
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
5
μg
witamina C
3.9
mg
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.556
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0.046
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
1.877
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0.043
g
Kwas stearynowy
0.495
g
Kwas arachidowy
0.022
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
3
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
2.715
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.265
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
3.8
g
Kwas linolowy
0.9
g
Linolenowy
0.167
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0.121
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0.018
g
Kwas arachidonowy
0.092
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0.862
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0.393
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
1.104
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
3.9
g

Przepisy z produktem:

Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
Przepis dedykowany Bożenie Kisielewicz z Warszawy z kulinarnymi pozdrowieniami od Szczypiora :) ...
Cztery odsłony łososia bałtyckiego.
Obranego buraka doprawiamy solą i pieprzem, owijamy w folię aluminiową i pieczemy w uprzednio ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.248