Opis:
Definicja
Czarne porzeczki są owocami krzewu z rodziny agrestowatych. Pochodzą z Europy, a obecnie występują również w Azji.
Zastosowanie
Porzeczki mają dużą wartość przetwórczą, natomiast w mniejszym stopniu nadają się do jedzenia na surowo. Robimy z nich kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, powidła oraz soki. Znajdują zastosowanie w produkcji win, nalewek, likierów i innych alkoholi. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, jogurt, ser i maślanka. Zmiksowane świetnie komponują się w koktajlach i naturalnych sokach.
Smak
Owoce porzeczki są słodkie, lekko kwaskowate i cierpkie.
Kolor
Mają ciemnogranatowy lub czarny kolor.
Zapach
Charakteryzują sie delikatnym, swoistym zapachem.
Kształt
Porzeczki kształtem przypominają jagody.
Rozmiar
Osiągają średnice kilku milimetrów.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnych i zacienionych miejscach.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce są twarde, jędrne i sprężyste.
Dobre źródło
Są doskonałym źródłem witaminy C, P oraz A. Ponadto zawierają cukry, antocyjany, kwasy organiczne, a także potas, żelazo i wapń.
Ciekawostki
Ścinanie dziko rosnących krzewów lub zbieranie z nich owoców jest zabronione, ponieważ czarna porzeczka jest pod częściową ochroną.
Nazwa w języku angielskim
Blackcurrants
Nazwa w języku francuskim
Cassissier
Nazwa w języku niemieckim
Schwarze Johannisbeeren
Nazwa łacińska
Ribes nigrum

Porzeczki czarne wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
149
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
35
kcal
Woda
82.7
g
Popiół
0.9
g
Białko ogółem
1.3
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.3
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
14.9
g
Sacharoza
0.7
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
7.9
g
Izoleucyna
14
mg
Leucyna
34
mg
Lizyna
37
mg
Metionina
55
mg
Cystyna
26
mg
Fenyloalanina
34
mg
Tyrozyna
29
mg
Treonina
45
mg
Tryptofan
8
mg
Walina
45
mg
Arginina
117
mg
Histydyna
60
mg
Alanina
68
mg
Kwas asparginowy
204
mg
Kwas glutaminowy
340
mg
Glicyna
49
mg
Prolina
55
mg
Seryna
79
mg
Sód
2
mg
Potas
336
mg
Wapń
39
mg
Fosfor
58
mg
Magnez
20
mg
Żelazo
1.2
mg
Cynk
0.32
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.73
mg
Jod
1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
14
μg
retinol
0
μg
beta karoten
81
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
1
mg
witamina B1 (tiamina)
0.062
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.032
mg
Niacyna
0.35
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.08
mg
foliany (kwas foliowy)
16
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
182.6
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.03
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.3
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Placek z porzeczkami
Mąkę przesiewamy przez sito.Do margaryny dodajemy jajka i miksujemy, aby powstała jasna, ...
Sok owocowy
Wszystkie owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy.Owoce miksujemy razem i dodajemy cukier.Jeśli sok ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.257
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});