Opis:
Definicja
Poziomki są owocami byliny z rodziny różowatych. Pochodzą z Europy i Azji (tylko z obszarów o umiarkowanym klimacie). Liście i owoce tej rośliny zbiera się wczesnym latem.
Zastosowanie
Poziomki przede wszystkim jedzone są na surowo. Ponadto można z nich robić kompoty, mrożonki, galaretki, dżemy, powidła, marmolady oraz soki. Znajdują zastosowanie w produkcji win, nalewek, likierów i innych alkoholi. Doskonale łączą się z produktami mlecznymi takimi jak mleko, jogurt, ser i maślanka.
Smak
Poziomki mają słodki smak.
Kolor
Owoce są w różnych odcieniach czerwieni.
Zapach
Charakteryzują się słodkim, delikatnym zapachem, podobnym do zapachu róż.
Kształt
Mają podłużny, lekko stożkowaty kształt.
Rozmiar
Osiągają wysokość kilkunastu milimetrów.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże owoce są jędrne i nieprzebarwione.
Dobre źródło
Zawierają dużo witaminy C.
Ciekawostki
W 1712 roku ze skrzyżowania poziomek wirginijskich i chilijskich powstały truskawki.
Nazwa w języku angielskim
Woodland Strawberries
Nazwa w języku francuskim
Fragaria
Nazwa łacińska
Fragaria L.

Poziomki wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
139
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
33
kcal
Woda
89.6
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
0.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
8.3
g
Sacharoza
1.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
22
mg
Leucyna
48
mg
Lizyna
38
mg
Metionina
2
mg
Cystyna
8
mg
Fenyloalanina
27
mg
Tyrozyna
33
mg
Treonina
28
mg
Tryptofan
12
mg
Walina
27
mg
Arginina
40
mg
Histydyna
18
mg
Alanina
48
mg
Kwas asparginowy
211
mg
Kwas glutaminowy
132
mg
Glicyna
38
mg
Prolina
31
mg
Seryna
35
mg
Sód
1
mg
Potas
147
mg
Wapń
28
mg
Fosfor
27
mg
Magnez
10
mg
Żelazo
0.8
mg
Cynk
0.08
mg
Miedź
0.12
mg
Mangan
0.22
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
2
μg
retinol
0
μg
beta karoten
14
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.12
mg
witamina B1 (tiamina)
0.03
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.07
mg
Niacyna
0.3
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
17
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
60
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.02
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.02
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.07
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.07
g
Kwas linolowy
0.14
g
Linolenowy
0.1
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.24
g

Przepisy z produktem:

Babeczki z poziomkami
Margarynę ucieramy z mąką.Dodajemy śmietanę, jajo, cukier oraz odrobinę soli do smaku. ...
Kisiel z musu owocowego
Umyte jagody, truskawki, maliny i poziomki gotujemy w 250 ml wody. Gdy woda zacznie wrzeć ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.25
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});