Opis:
Definicja
Śliwki są owocami drzew i krzewów owocowych. Należących do rodziny różowatych.
Zastosowanie
Śliwki jada się najczęściej na surowo. Suszone stanowią znakomitą przekąskę oraz dodatek do potraw mięsnych. Ponadto wykorzystuje się je do robienia dżemów, konfitur, powideł, nalewek i śliwowicy. Popularne są także śliwki marynowane oraz konserwowane. Można podawać je jako dodatek do mięs, składnik ciast, sałatek, deserów oraz lodów.
Smak
Śliwki mają zazwyczaj słodki, lekko kwaskowaty smak.
Kolor
Mogą być zielone, żółte, czerwone, fioletowe, granatowe lub brązowe.
Kształt
Charakteryzują się kulistym i wydłużonym kształtem.
Rozmiar
Osiągają około 2 cm średnicy.
Sposób przechowywania
Należy je przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak rozpoznać jakość/świeżość
Świeże śliwki są jędrne, sprężyste i nieprzebarwione, pokryte naturalną białą szadzią. Powierzchnia owoców powinna być gładka, pozbawiona zgnilizn.
Dobre źródło
Zawierają dużo pektyn, błonnika, antyoksydantów, polifenoli oraz witaminy A, B1, C, E i B6. Śliwki dostarczają też żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez.
Nazwa w języku angielskim
Plum
Nazwa w języku francuskim
Prune
Nazwa w języku niemieckim
Pflaume
Nazwa łacińska
Prunus L.

Śliwka wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
189
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
45
kcal
Woda
87.1
g
Popiół
0.4
g
Białko ogółem
0.6
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0.6
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
11.7
g
Sacharoza
3.4
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
1.6
g
Izoleucyna
18
mg
Leucyna
23
mg
Lizyna
18
mg
Metionina
7
mg
Cystyna
4
mg
Fenyloalanina
18
mg
Tyrozyna
7
mg
Treonina
18
mg
Tryptofan
5
mg
Walina
22
mg
Arginina
15
mg
Histydyna
15
mg
Alanina
32
mg
Kwas asparginowy
280
mg
Kwas glutaminowy
42
mg
Glicyna
13
mg
Prolina
38
mg
Seryna
23
mg
Sód
2
mg
Potas
208
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
20
mg
Magnez
8
mg
Żelazo
0.5
mg
Cynk
0.11
mg
Miedź
0.11
mg
Mangan
0.09
mg
Jod
1.1
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
49
μg
retinol
0
μg
beta karoten
295
μg
witamina D
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.86
mg
witamina B1 (tiamina)
0.059
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.039
mg
Niacyna
0.49
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.05
mg
foliany (kwas foliowy)
3
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5.2
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.03
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
0.01
g
Kwas arachidowy
0
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.04
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.01
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.01
g
Kwas linolowy
0.07
g
Linolenowy
0.03
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Tarta ze śliwkami
Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Letnia sałatka z winogronami
Winogrona i śliwki dokładnie myjemy i osuszamy na sitku.Śliwki kroimy na połówki i usuwamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.258
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});