Opis:
Zastosowanie
W gastronomi oliwa z oliwek używana jest do smażenia, duszenia, pieczenia i gotowania, a także jako surowy dodatek do dań. Istnieje kilka rodzajów oliwy z oliwek: oliwa extra virgin-idealna do gotowych dań na surowo, oliwa vergine-najlepiej stosować ją do smażenia lub gotowania, ale również na surowo i oliwa rafinowana-świetnie nadaje się do pieczenia, gotowania oraz smażenia.
Kolor
Oliwa z oliwek ma charakterystyczny, zielony kolor.
Sposób przechowywania
Należy ją przechowywać w ciemnej butelce, w chłodnym miejscu (nie w lodówce).
Wpływ na organizm
Oliwa z oliwek jest dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego. Ponadto prowadzą do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (\"złego cholesterolu\") we krwi. Oliwa działa też przeciwzapalnie i łagodzi ból.
Ciekawostki
Obecnie używana jest do produkcji wielu kosmetyków np. kremów. Składniki w niej zawarte wykorzystuje się również do produkcji środków farmaceutycznych.
Nazwa w języku angielskim
Olive oil
Nazwa w języku francuskim
Huile d\'olive
Nazwa w języku niemieckim
Olivenöl

Oliwa z oliwek wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
3689
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
882
kcal
Woda
0.2
g
Popiół
0
g
Białko ogółem
0
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
0
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
0.2
g
Sacharoza
0
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0
g
Błonnik pokarmowy
0
g
Izoleucyna
0
mg
Leucyna
0
mg
Lizyna
0
mg
Metionina
0
mg
Cystyna
0
mg
Fenyloalanina
0
mg
Tyrozyna
0
mg
Treonina
0
mg
Tryptofan
0
mg
Walina
0
mg
Arginina
0
mg
Histydyna
0
mg
Alanina
0
mg
Kwas asparginowy
0
mg
Kwas glutaminowy
0
mg
Glicyna
0
mg
Prolina
0
mg
Seryna
0
mg
Sód
1
mg
Potas
0
mg
Wapń
0
mg
Fosfor
1
mg
Magnez
0
mg
Żelazo
0.4
mg
Cynk
0.06
mg
Miedź
0.07
mg
Mangan
0
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
11.95
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0
mg
foliany (kwas foliowy)
0
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
0
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.01
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.04
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
11.6
g
Kwas palmitynowy heptadkanowy
0
g
Kwas stearynowy
2.51
g
Kwas arachidowy
0.7
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
14.86
g
Kwas mirystooleinowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystooleinowy pentadekanowy
0
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
68.97
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.25
g
Kwas erukowy
0
g
Kwas cetolowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
70.12
g
Kwas linolowy
9.78
g
Linolenowy
0.83
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas stearydonowy eikozatrienowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
10.61
g

Przepisy z produktem:

Szparagi owinięte w pikantne salami z poszetowym jajkiem i nowalijkami
Sos: Do obranego i pokrojonego pomidora dodajemy wszystkie składniki sosu i miksujemy za ...
Halibut owinięty w polską szynkę z ratatouille warzywnym na ziemniakach truflowych w cieście francuskim.
Strudel: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na miękko. Rozgnieść za pomocą praski ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
а где вы взяли эту инфу,
online payday advance loan 500 online payday loans online payday loans
zdaje się że zawiera cukier trzcinowy
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.557