Opis:
Zastosowanie
Świeży jadany jest jak warzywo, suszony natomiast służy jako przyprawa. Stanowi składnik proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodawany jest do pierników, herbatników, ciastek, puddingów, pikli a także azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, likierów, grzanego wina oraz piwa. Stosowany także do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów oraz flaków. Powszechnie używany w kuchni azjatyckiej. Wykorzystywany jest również przy produkcji piwa imbirowego, konfitur i słodyczy. Mięsne potrawy nabierają dzięki niemu słodyczy i wyraźnie palącego smaku.
Elementy kulinarne
W sztuce kulinarnej używa się podziemnych kłączy o wielkości od 15 do 50 cm.
Pochodzenie
Imbir pochodzi z tropikalnej Azji i Oceanii.
Smak
Posiada korzenny, palący smak.
Zapach
Ma ostry, nieco cytrynowy zapach.
Kolor
Charakeryzuje się kremowym lub jasnożółtym kolorem.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Składniki imbiru poprawiają trawienie i krążenie krwi, łagodzą bóle żołądkowe i wzmagają apetyt. Pomagają w detoksykacji wątroby, chorobach wirusowych i bakteryjnych. Imbir jest doskonałym specyfikiem na zapalenie skóry. Ma działanie rozgrzewające.
Uboczne skutki działania
U osób wrażliwych na imbir może wywołać zgagę. Pomaga w leczeniu zakrzepów krwi, ale w połączeniu z innymi lekami może wywołać nieoczekiwane krwotoki.
Nazwa w języku angielskim
Ginger
Nazwa w języku francuskim
Zingiber
Nazwa w języku niemieckim
Ingwer

Imbir wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
335
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
80
kcal
Woda
78.9
g
Popiół
0.8
g
Białko ogółem
1.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
1.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
17.8
g
Błonnik pokarmowy
2
g
Izoleucyna
51
mg
Leucyna
74
mg
Lizyna
57
mg
Metionina
13
mg
Cystyna
8
mg
Fenyloalanina
45
mg
Tyrozyna
20
mg
Treonina
36
mg
Tryptofan
12
mg
Walina
73
mg
Arginina
43
mg
Histydyna
30
mg
Alanina
31
mg
Kwas asparginowy
208
mg
Kwas glutaminowy
162
mg
Glicyna
43
mg
Prolina
41
mg
Seryna
45
mg
Sód
13
mg
Potas
415
mg
Wapń
16
mg
Fosfor
34
mg
Magnez
43
mg
Żelazo
0.6
mg
Cynk
0.3
mg
Miedź
0.2
mg
Mangan
0.2
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
0
μg
retinol
0
μg
beta karoten
0
μg
witamina E (ewkwiwalent alpha-tokoferolu)
0.3
mg
witamina B1 (tiamina)
0
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0
mg
Niacyna
0.7
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
11
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
5
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0.007
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.039
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0.018
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.12
g
Kwas stearynowy
0.017
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.2
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.119
g
Kwas oleinowy eikozenowy
0.007
g
Kwas erukowy
0
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.2
g
Kwas linolowy
0.12
g
Linolenowy
0.034
g
Kwas stearydonowy oktadekatetraenowy
0
g
Kwas arachidonowy
0
g
Kwas tymnodonowy eikozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodonowy dokozapentaenowy
0
g
Kwas tymnodowy dokozaheksaenowy
0
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.2
g

Przepisy z produktem:

Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.
Wlewamy do miski jogurt. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy po długości na pół i łyżeczką ...
Grillowane polędwiczki wieprzowe z nowalijkami i sosem kokosowo malinowym.
Polędwiczkę marynować będziemy godzinę w occie balsamicznym, czerwonym winie z dodatkiem ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.256
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});