Opis:
Zastosowanie
Świeży, młody koper dodaje się do sałatek, zup, ziemniaków, potraw z jaj i ryb oraz garnirowania zup i sałatek. Nasion kopru używa się do wyrobu sosów, marynat, sałatek i zup. Koper zawiera fitocydy o właściwościach konserwujących, które znalazły zastosowanie przy kiszeniu ogórków. Owoce kopru dodaje się również do potraw z kiszonej kapusty oraz wypieku chleba i rogalików. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, ryb, drobiu, raków i ślimaków.
Elementy kulinarne
Elementy kulinarne to: korzeń, łodyga, liście, owocostany i nasiona.
Pochodzenie
Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji, rejonów Morza Śródziemnego i południowej Rosji.
Smak
Smak jest słodkawy i nieco palący.
Zapach
Zapach kopru ogrodowego jest swoisty i aromatyczny.
Kolor
Koper powinien być jednolitej, zielonej barwy, bez żółtych przebarwień.
Korzystny wpływ na organizm człowieka
Surowiec tego ziela wykazuje działanie odkażające, przeciwskurczowe, pobudza żołądek do intensywniejszego działania i poprawia trawienie. Przeciwdziała również niedostatkom pokarmu u matek karmiących piersią.
Ciekawostki
Koper był znany już w starożytności. Używali go babilońscy i syryjscy zielarze. Rzymianie stosowali go jako środek pobudzający dla gladiatorów. W Grecji był oznaką zamożności - obnoszący się ze swym bogactwem Grecy palili olejki aromatyzowane koprem. Koper był stosowany także jako antidotum na czary. W starożytnym Egipcie przynosił ulgę po ciężkiej pracy. Biblia zaś donosi o możliwości płacenia podatków koprem.
Nazwa w języku angielskim
Dill
Nazwa w języku francuskim
Aneth
Nazwa w języku niemieckim
Dill

Koper ogrodowy wartości odżywcze

Wartość energetyczna [kJ]
180
kJ
Wartość energetyczna [kcal]
43
kcal
Woda
85.9
g
Popiół
2.5
g
Białko ogółem
2.8
g
Białko zwierzęce
0
g
Białko roślinne
2.8
g
Cholesterol
0
mg
Węglowodany ogółem
7
g
Sacharoza
0.1
g
Laktoza
0
g
Skrobia
0.1
g
Błonnik pokarmowy
2.1
g
Izoleucyna
195
mg
Leucyna
159
mg
Lizyna
246
mg
Metionina
11
mg
Cystyna
17
mg
Fenyloalanina
65
mg
Tyrozyna
96
mg
Treonina
68
mg
Tryptofan
14
mg
Walina
154
mg
Arginina
142
mg
Histydyna
71
mg
Alanina
227
mg
Kwas asparginowy
343
mg
Kwas glutaminowy
290
mg
Glicyna
169
mg
Prolina
248
mg
Seryna
158
mg
Sód
61
mg
Potas
738
mg
Wapń
208
mg
Fosfor
66
mg
Magnez
55
mg
Żelazo
6.6
mg
Cynk
0.9
mg
Miedź
0.1
mg
Mangan
1.3
mg
witamina A (ekwiwalent retinolu)
386
μg
retinol
0
μg
witamina B1 (tiamina)
0.1
mg
witamina B2 (ryboflawina)
0.3
mg
Niacyna
1.6
mg
witamina B6 (pirydoksyna)
0.2
mg
foliany (kwas foliowy)
150
μg
witamina B12 (cyjanokobalamina)
0
μg
witamina C
85
mg
Kwas masłowy
0
g
Kwas kapronowy
0
g
Kwas kaprylowy
0
g
Kwas kaprynowy
0
g
Kwas laurynowy
0.001
g
Kwas mirystynowy tetradekanowy
0
g
Kwas mirystynowy pentadekanowy
0
g
Kwas palmitynowy heksadekanowy
0.049
g
Kwas stearynowy
0.009
g
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem
0.1
g
Kwas oleinowy oktadekanowy
0.798
g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem
0.8
g
Kwas linolowy
0.082
g
Linolenowy
0.013
g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem
0.1
g

Przepisy z produktem:

Chłodnik z zielonego ogórka, mięty i imbiru z pokruszonym serem kozim.
Wlewamy do miski jogurt. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy po długości na pół i łyżeczką ...
Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem
Ciasto francuskie rozmrozić. Z każdego arkusza wykroić kwadraty o boku ok. 15 cm. Jajka ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.254
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});